KPN gaat betaalde versleutel-app aanbieden voor Android en iOS

KPN gaat vanaf juni een nieuwe dienst aanbieden waarmee je via een app op je Android of iOS smartphone, spraak, sms en email gegevens kan versleutelen. De ontvanger moet ook gebruik maken van de versleutel-app van KPN om de gegevens te kunnen horen of zien.

De KPN versleutelservice is gemaakt door een ex-Navy Seal en cryptografische deskundigen van Silent Circle die onlangs ook de Blackphone lanceerde, een smartphone die werkt met een aangepaste beveiligde versie van Android met de naam PrivatOS. Deze beveiligde Blackphone zal binnenkort ook via KPN te koop zijn.

Silent Circle vraagt 10 dollar per maand voor de apps die de communicatie versleutelen. KPN gaat vanaf juni een vergelijkbaar bedrag in euro’s vragen voor de dienst.

Eerder bleek al dat Android maar ook iPhone gebruikers eenvoudig af te luisteren zijn via de microfoon van hun smartphone. Dan heb je weinig aan een app die je spraak versleuteld. Geheime diensten zijn in staat om via apps privégegevens te vergaren, personen te volgen (locatiegegevens) en te bespioneren door het aftappen van audio via de microfoon van een iPhone of iPad.

Als je echte goede encryptie van gegevens wil kan je beter investeren in een Cryptophone. De gesprekken worden via geavanceerde software versleuteld die niet te kraken is volgens de fabrikant.