Journalist maakt items met zijn iPhone die uitgezonden worden op de nationale televisie in Ierland

Philip Bromwell werkt als journalist bij RTE News in Ierland. Hij maakte de onderstaande reportage over dokwerkers in Dublin geheel met een iPhone. Een item wat is uitgezonden in het Ierse Journaal en waar technisch qua audio en video natuurlijk wel wat op aan te merken is maar het laat zien dat het kan.

Bromwell heeft samen met 1200 journalisten een “VJ” bootcamp gehad bij de BBC (goede training is alles) en dat is ook te zien in de shots die hij maakt. Het is daarnaast ook een goed voorbeeld wat laat zien waar de iPhone toe in staat is. Inmiddels zijn er wereldwijd al 1.4 miljard potentiële “cameraploegen” sinds de komst van smartphones zoals de iPhone. De laatste groep zal in een noodsituatie vaak in staat zijn om iets in beeld te brengen wat je s’avonds ook op nationale TV kan zien en met wat creativiteit kunnen journalisten met iMovie en een iPhone toch best wel een aardige reportage maken. De reportage van Bromwell is opgenomen met een iPhone 5s met een resolutie van 1080p. Om de video uit kunnen zenden op de Ierse televisie is er een downconversie gedaan van 1080p full HD naar 1024 x 576 SD.

Bromwell’s werk laat zien dat de iPhone uitermate geschikt is voor de creatie van video content. De iPhone als tool waarmee iedereen, overal en altijd video kan registreren voor een nieuws verhaal wat vervolgens snel met iedereen via WiFi of 3G/4G te delen is. Volgens de Huffingtonpost kunnen televisie stations enorme kosten besparen door reporters naar het buitenland te sturen met alleen een iPhone op zak en daarmee hebben ze meteen ook een HD TV studio op zak. Medewerkers van de United Nations doen het al en maken met hun iPhone nu al korte verslagen vanuit Darfur, Mali en Syrië. De iPhone als gereedschap om televisie te maken.