Jobs onthulde zijn digitale hub: iCloud met BitTorrent legalisering

De basis voor de iCloud service die Steve Jobs vandaag onthulde beschreef hij al in 1997. Vandaag was het dan eindelijk zover en de digitale hub van Jobs zal later dit jaar werkelijkheid worden. Via Apple’s iCloud kan je content met iDevices synchroniseren zodat je altijd de beschikking hebt over actuele bestanden op elk device. Wijzigingen in je adresboek,kalender of Mail zijn direct te zien op je iPad, iPhone of Mac. Vergelijkbaar met Microsoft Exchange en MobileMe. iCloud vervangt MobileMe maar brengt ook een aantal nieuwe functies zoals synchronisatie van muziek en foto’s naar al je (i)Devices.

Via iCloud heb je ook de mogelijkheid om muziek te synchroniseren. Muziek die via iTunes is gekocht kan je met maximaal 10 devices synchroniseren. Via iTunes Match kan voor €25 per jaar muziek die je niet via iTunes hebt gekocht laten converteren naar 256kbps AAC bestanden. iTunes doorzoekt je iTunes bibliotheek en de nummers die via iTunes te koop zijn kunnen worden geconverteerd. Zo kan je voor $25 je BitTorrent collectie laten legaliseren. Het is niet duidelijk of je na conversie van je (al dan niet illegale) muziekbestanden moet blijven betalen voor iTunes Match om gebruik te kunnen maken van de muziek.

iOS 5 gebruikers krijgen gratis 5GB opslagcapaciteit op Apple’s iCloud. Opslag van Apps, muziek en iBooks zijn onbeperkt en tellen niet mee bij de opslagcapaciteit van 5GB.

Een nieuwe service is ook Photo Stream. Je neemt een foto met je iPhone en die staat vrijwel direct ook in je iPhoto bibliotheek. iCloud bewaart gedurende 30 dagen tot maximaal 1000 foto’s als backup.

Pages, Numbers en Keynote krijgen ook iCloud ondersteuning zodat je altijd de meest actuele documenten aan het bewerken bent op je Mac, iPad of iPhone. iOS software ontwikkelaars kunnen in hun apps ook de iCloud-opslag gebruiken via een api.

iCloud brengt ook een backup functie voor iOS devices die ervoor zorgt dat je bij verlies of diefstal altijd een backup hebt van je actuele gegevens.

iCloud is in het najaar beschikbaar en software ontwikkelaars kunnen er nu al mee experimenteren.