Je vrolijk gekleurde iPhone C is in elkaar gezet door een minder vrolijke onderbetaalde Chinees

Chinese arbeiders zijn momenteel keihard bezig om miljoenen iPhones C in elkaar te schroeven. De release van een nieuwe iPhone brengt jaarlijks uitbuiting en gigantisch veel overuren onder werknemers in Azië met zich mee. Apple tracht de werkomstandigheden van de medewerkers te monitoren en te verbeteren maar dat blijkt nog steeds niet helemaal te lukken.

De schendingen van de rechten van werknemers in Azië komen vooral doordat leveranciers tegen elkaar op bieden om koste wat kost Apple als klant binnen te halen. Gevolg is dat ze daarna niet meer het geld hebben om voldoende personeel aan te nemen om aan de grote orders van Apple te voldoen. Arbeiders worden daardoor gedwongen om meer uren te werken voor minder loon. Ook dit jaar is het weer raak.

Arbeiders in een Chinese fabriek die werken voor Jabil Circuit uit Florida werken aan de assemblage van de gekleurde iPhone 5 C behuizingen. Ze krijgen nauwelijks opleiding, staan 11 uur per dag zonder pauze aan de lopende band en maken per persoon gemiddeld 100 onbetaalde overuren per maand en dat is drie keer boven de wettelijke norm. Daarmee weet het bedrijf miljoenen dollars op de kosten van werknemers te besparen volgens China Labor Watch.

Apple doet meer dan elk ander bedrijf om de rechten van de werknemers in Azië te beschermen. Via het Supplier Responsibility Progress Report is  jaarlijks te lezen wat Apple allemaal heeft gedaan om het werkklimaat te verbeteren. Toch weet de Chinese overheid Apple nog behoorlijk te misleiden.

iPhone C