Je suis Charlie! app nu te downloaden via fascistische tech gigant die de persvrijheid ondermijnt

Afgelopen week verscheen er een #JeSuisCharlie banner op de Franse Apple website. Vervolgens verschenen op Twitter ook negatieve reacties omdat volgens Twitteraars het medeleven van Apple hypocriet zou zijn omdat Apple publicaties van het weekblad Charlie weerde uit de App Store.

Zoals we allemaal weten was Steve Jobs geen liefhebber van naakt in zijn App Store of alles wat met sex te maken heeft. Zo is het het verboden om blote dames te laten zien via applicaties die in de App Store verkrijgbaar zijn. Jobs zei ooit dat als je naakt wil zien je beter een Android toestel kan kopen.
charb
Charlie Hebdo is vanwege de App Store restricties nooit begonnen aan een digitale editie voor de iPad of iPhone omdat het toch zou worden verboden voor weergave op Apple-apparaten door Apple. In 2010 waren er vergevorderde plannen voor een digitale iPad editie maar ook de zekerheid dat het blad zou worden gecensureerd door Apple. Dat laatste gaf de doorslag voor de redactie van Charlie Hebdo om te besluiten dat zij zelf over de inhoud gaan en niet Apple. Een gekuiste editie voor de preutse App Store was geen optie en Apple is destijds afgedaan als fascistische tech gigant die de persvrijheid ondermijnt met gecensureerde edities.

Vreemd is dat niet want er zijn herhaaldelijk (politieke) apps uit de App Store verdwenen omdat ze publieke figuren belachelijk maakten en dat mag niet van Apple. Toch verscheen er vandaag een “Je suis Charlie!” app waarmee je virtueel je steun kan betuigen aan het weekblad Charlie Hebdo en daarmee ook aan de persvrijheid. De App is via deze link gratis verkrijgbaar.
sj Charb