Je moet je iPhone, iPad of MacBook opladen voordat je gaat vliegen deze zomer

Vanwege terroristische dreigingen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika is het voor reizigers naar de Verenigde Staten niet meer toegestaan om aan boord van een vliegtuig te gaan met electronica die niet aangezet kan worden. Volgens de maatregel van de Transportation Security Administration (TSA), de Amerikaanse Transport Autoriteit vallen niet alleen laptops zoals MacBooks onder de dreiging maar vooral smartphones zoals de iPhone en Galaxy-smartphones van Samsung.

De douane voert de TSA maatregel uit en kan je vragen om je MacBook, iPhone of iPad aan te zetten om aan te tonen dat je de accu niet hebt vervangen voor semtex of andere explosieve elementen. Als electronica niet aangezet kan worden omdat de accu leeg is mag het niet aan boord van een toestel. Het is onduidelijk op welke luchthavens deze controle zal worden uitgevoerd maar men zoekt voornamelijk naar geprepareerde plof iPhones en Galaxy-smartphones van Samsung met plofgevaar.

In 1998 bleek al uit onderzoek van de BBC dat er slechts 350 gram semtex nodig was om de Lockerbie-aanslag te plegen op vlucht 103 van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am op 21 december 1988 boven het Schotse plaatsje Lockerbie. De semtex zat verborgen in een Toshiba radio. Een halve geprepareerde accu van een iPhone of ander onderdeel van bijvoorbeeld een Macbook is meer dan genoeg voor een Lockerbie herhaling en terroristen weten helaas ook dat het al een keer gelukt is.

Nieuw zijn dit soort maatregelen niet want in 2009 heb ik zelf ook wel eens meegemaakt dat ik mijn toen nog vrij onbekende iPhone niet mocht meenemen in een gebouw van een niet nader te noemen instantie. Er zouden explosieven in het toestel kunnen zitten die niet zichtbaar zouden zijn op een scan. Een demonstratie van het toestel om te laten zien dat het slechts ging om een iPhone en niet om een toestel met een vervangen accu met C-4 explosieven of PETN overtuigde de beveiligingsbeambte destijds niet.

Hier kan je meer lezen over de knutselaars die dit soort bommen produceren.
ifixit8