Je mag van Apple niet op de foto met Zwarte Piet

Mike Steenvoorden, van The Content Farm liet vanmorgen in KRO’s Goedemorgen Nederland Radio weten dat een iOS app waarmee je virtueel op de foto kan met Sinterklaas en Zwarte Piet is geweigerd door Apple. Hij liet de app maken voor het televisie programma de Club van Sinterklaas van RTL.

zwarte piet app

Apple weigert de app in de App Store omdat het zwart schminken van blanke mensen niet toepasselijk is en het in de Verenigde Staten in de vorige eeuw gebruikt is om zwarte mensen belachelijk te maken. Steenvoorden kreeg van Apple te horen dat de applicatie aanstootgevend is en gaat niet opnieuw proberen om de app in de App Store te krijgen. De applicatie is voor Android gebruikers wel gewoon te downloaden.

In de App Store van Apple staan wel andere app’s met Zwarte Pieten die blijkbaar niet aanstootgevend zijn. Op de foto met Zwarte Piet was blijkbaar net iets teveel van het goede. De applicatie wordt niet toegelaten tot de App Store zo lang er nog Zwarte Pieten in te zien zijn liet Apple aan de software ontwikkelaar van de app weten.

Vreemd is het niet omdat de app vanuit Amerikaans oogpunt racistisch is en dat Zwarte Piet hier traditie is daar hebben de Amerikanen geen boodschap aan. Op 6 december de boot van Sinterklaas laten verdwijnen in een orkaan lijkt ons nog de enige optie. Kunnen we meteen integraal door naar Santa Claus en hebben we volgend jaar niet weer een uitzichtloze Zwarte Pieten discussie die maanden duurt.

Update 26-11: de bewuste app Sint Cam is vanmorgen, een dag later toch in de App Store verschenen.

Update 28-11: en de app is weer verdwenen uit de App Store, blijkbaar toch te aanstootgevend….

pieten