Je iPhone opladen met niet geautoriseerde opladers is niet alleen gevaarlijk maar ook schadelijk voor je iPhone 5

Je iPhone opladen met niet geautoriseerde opladers of kabeltjes is niet verstandig. Je mag dan wel goedkoop uit zijn maar de kans dat je brandwonden oploopt of een spontane elektrocutie kan je niet uitsluiten. Bij de iPhone opladers van Apple gaat het ook wel eens mis maar dan krijg je nog wel ergens een recall actie te zien.

Bij de imitatie opladers is dat vaak niet het geval en uit onderzoek van een Engels iPhone reparatie bedrijf blijkt ook dat goedkope opladers en USB kabels de U2 IC chip op het logic board van een iPhone 5 kunnen beschadigen. Hierdoor start de iPhone 5 niet meer op of het is niet meer mogelijk om je iPhone 5 verder op te laden dan 1% als de accu van je iPhone een keer helemaal leeg is gelopen.

oplader

De U2 IC chip zorgt dat de accu van je iPhone goed opgeladen kan worden, regelt sommige USB functies en heeft de controle over de aan/uit-schakelaar van je iPhone 5. Als de chip niet goed meer werkt gaat de iPhone 5 niet meer aan en het vervangen van de accu lijkt het probleem op te lossen maar als de accu volledig leegloopt gaat een iPhone 5 met een beschadigde U2 IC chip niet meer aan.

Het is niet helemaal duidelijk of dit probleem alleen voorkomt bij de iPhone 5 want sommige gebruikers van goedkope opladers en USB-kabels ondervinden soortgelijke problemen met een iPhone 5c. De iPhone 5s heeft waarschijnlijk geen problemen want daar zit een andere U2 IC chip in.

Apple gaf in 2013 gebruikers van goedkope imitatie opladers de mogelijkheid om deze met bijbetaling van een klein bedrag om te ruilen voor een echte Apple oplader. Dit was naar aanleiding van een aantal tragische ongevallen door het gebruik van imitatie opladers.

Sinds iOS 7 krijg je op het display van je iPhone een melding als je een vreemde oplader gebruikt. In mei kon je op MobileMac ook al lezen waarom je beter geen imitatie oplader kan gebruiken voor je iPhone, iPad of iPod touch.