Is iCloud de evolutie van digitale media of gewoon handig als reserve kopie?

Volgende week maandag weten we precies wat de iCloud service van Apple zal inhouden. Dat Apple de afgelopen maanden druk bezig is geweest met het afsluiten van contracten met platenmaatschappijen om de muziekrechten te regelen wisten we al maar nieuw is dat Apple ook overeenkomsten heeft afgesloten met de grootste filmmaatschappijen. Dat is ook de voornaamste reden dat de iCloud service nu pas zal worden geïntroduceerd, want de hard en software is al enige tijd klaar voor de nieuwe iCloud service.

Volgens de Wall Street Journal is het niet nodig om alle muziek uit je iTunes bibliotheek te uploaden naar Apple’s iCloud om muziek (of video) te streamen naar je Mac of iOS device. Een scan van de iTunes bibliotheek op je harddisk is genoeg om de nummers te herkennen. Het is nog niet duidelijk hoe Apple om zal gaan met muziek en video’s die je niet via iTunes hebt gekocht of via een andere weg hebt weten te bemachtigen. Het streamen van video zal na de introductie van iCloud niet direct mogelijk zijn en het is ook niet duidelijk of je zelf video’s kan uploaden.

Wij zijn ook benieuwd of Apple het streamen van muziek en later video ook mogelijk gaat maken via een 3G verbinding zodat je onderweg naar muziek via de iCloud service kan luisteren. Daar worden telecomproviders vast blij van. Als sommige providers al een app belasting willen invoeren voor het verturen van een paar tekst berichtjes via internet dan zou het ons niet verbazen als ze de iCloud service van Apple volledig blokkeren op de de iPhone.

iCloud is niet gratis en kost maandelijks een onbekend bedrag wat nu nog onbekend is. Eerder lekte een bedrag van $99 per jaar uit.

Amazon Cloud Player en Google Music hebben al een cloud service voor muziek alleen moet je daar al je muziek uploaden.