Is het jaarlijkse feestje van de iPhone lancering nu verpest?

Nu niet allen de rook van de vulkaan onder de Eyjafjallajökull-gletsjer is opgetrokken maar ook de rook rond de scoop van het jaar over het “gevonden” iPhone prototype, is het goed om eens te kijken wat voor gevolgen de publicatie van Gizmodo heeft op de lancering van de vierde generatie iPhone op (vermoedelijk) 22 juni. De vraag die steeds bij mij opkomt is dat het vrij onwaarschijnlijk is dat Apple medewerkers met een iPhone prototype laat rondlopen. Heeft de software ontwikkelaar van Apple die de iPhone heeft verloren in een bar de iPhone dan stiekem meegenomen van de Apple campus in Cupertino? Dat is ook vrij onwaarschijnlijk.

Prototypes mee naar huis?

Apple bewaakt alle pre-release producten achter slot en grendel. Dat bleek onlangs ook nog voor de lancering van de iPad. Op de afdeling waar men werkt aan de toekomstige iPhone lopen zogenaamde mollen rond, het zogenaamde Worldwide Loyalty Team die het lekken van gegevens moet voorkomen. Camera’s en fototoestellen zijn verboden op de Apple campus. Als de mollen vermoeden dat er informatie gestolen is volgt er een algehele lockdown van een afdeling. Volgens een bericht op Bloomberg weet Steve Jobs persoonlijk wie er een pre-release iPhone in zijn of haar bezit heeft. Dat een software ontwikkelaar met een iPhone prototype naar huis gaat aan het eind van de dag is niet echt geloofwaardig in een bedrijf waar men alles op alles zet om lekken te voorkomen.

Magie?

De lancering van een nieuwe iPhone is omgeven van mysterie. Maanden voor de lancering van een nieuwe iPhone verschijnen er geruchten en wazige foto’s van de vermoedelijke nieuwe iPhone. Alleen weet niemand echt hoe de nieuwe iPhone eruit gaat zien totdat Steve Jobs hem tijdens een keynote laat zien. Dat is ook het moment waarop de aanwezige journalisten in de zaal gaan klappen en juichen. Een magisch moment wat tegelijkertijd door miljoenen Apple fans wordt meebeleefd over de hele wereld. Dat is de magie van Apple. Dat is ook wat Apple groot maakt. De hype rond een product zowel voor als na de lancering en soms zoals bij de iPad het zorgvuldig geregisseerde lekken naar de media. Die magie lijkt nu doorbroken te zijn door één medewerker die een prototype mee naar een huis mag nemen? Het lijkt mij vrij onwaarschijnlijk.

Apple mist meer iPhone prototypes

Naast het iPhone prototype dat Gizmodo heeft gekocht is er nog een identiek toestel in omloop wat iets afwijkt van de foto’s die deze week te zien waren. De foto’s van het iPhone prototype verschenen voor het eerst op 20 februari op twitter. Wat opvalt is dat de iPhone bijna identiek is aan het iPhone prototype van Gizmodo. Alleen de onderkant van de beide toestellen is niet hetzelfde. Op de foto links heeft het iPhone prototype geen schroefjes, maar op het iPhone prototype van Gizmodo wel. Apple is niet één iPhone prototype kwijt geraakt maar twee.

De onderstaande foto verscheen op 20 februari 2010 op twitter via een Chinees account. Die persoon is tot nu toe nog niet achterhaald. De herkomst van de foto waarschijnlijk wel. Een 25-jarige medewerker van de Chinese Foxconn iPhone fabriek is in juni 2009 van een gebouw gesprongen en overleden. De medewerker was verdacht van het stelen van een iPhone prototype. Er zijn geruchten dat dit de foto is van het prototype wat Apple vorig jaar in China is kwijtgeraakt. Als dit de iPhone is die Apple deze zomer gaat lanceren dan is het toestel al een jaar oud. De techniek die in de iPhone van Gizmodo zit is prachtig maar niet echt spectaculair te noemen. Het is heel goed mogelijk dat dit toestel en het toestel van Gizmodo inmiddels verouderde prototypes zijn en dat Apple deze zomer een geheel andere iPhone gaat lanceren. Wat ook opvalt is dat er geen backcover te zien is op de Chinese foto’s. Eerder verscheen er een gerucht dat de vierde generatie iPhone die Apple deze zomer gaat lanceren identiek is aan de iPad, met een aluminium achterkant.

Uniek geval?

Het is niet voor het eerst dat er gegevens uitlekken over een nog te lanceren iPhone. Ook vorig jaar op 12 mei verschenen de technische gegevens van de iPhone 3GS al op een Chinees forum. Een van de forumleden van de Chinese website Weiphone.com was toen al in het bezit van een iPhone 2009 prototype. Hij zou het toestel hebben gekregen van een vriend die in de Foxconn fabriek werkt waar de iPhones worden gemaakt. De gegevens klopten precies en ze verwezen ook naar de Apple Tablet met type nummer K48 met een 9.7 inch touchscreen. Enkele dagen later verschenen ook de eerste foto’s waarvan men eerst dacht dat ze nep waren maar ook die bleken op 8 juni 2009 tijdens de iPhone 3GS lancering te kloppen.

iPhone feestje verpest?

De iPhone 3GS kreeg toen een kleine update en het zou heel goed kunnen dat het iPhone prototype wat de afgelopen dagen te zien was via Gizmodo eigenlijk de opvolger van de iPhone 3G uit 2008 had moeten zijn. In ieder geval voelt de voortijdige iPhone lancering van Gizmodo toch een beetje als een verpest verjaardagsfeestje waar je al weet wat je krijgt. Gizmodo heeft ons jaarlijks cadeautje al uitgepakt. Het verrassingseffect van de jaarlijkse iPhone lancering is geheel verdwenen.

Op de Gizmodo iPhone zat een sticker “N90_DVT_GE4X_0493”. volgens Daring Fireball is “N90” Apple’s codenaam voor de vierde generatie iPhone. “DVT” staat voor “design verification test”, een mijlpijl in de Apple productielijn. Een toestel krijgt pas een DVT kenmerk vlak voor de lancering van een nieuw product.