Is Apple's sociale muziek en netwerksite Ping een flop?

Drie weken geleden introduceerde Apple een nieuwe service de muziek- en netwerksite Ping. Een sociaal netwerk rond muziek wat ingebouwd zit in de laatste iTunes software voor de desktop. Wereldwijd zijn er overigens 160 miljoen iTunes gebruikers. iTunes 10 is inmiddels miljoenen keren gedownload maar het aantal Ping gebruikers lijkt niet echt gigantisch hoog. Vlak na de introductie had Ping nog geen spam filter wat er in resulteerde dat onder berichten van sterren zoals Lady Gaga massa’s spamberichten verschenen. Daarnaast doken er ook profielen op van sterren die nep bleken te zijn.

Probleem is dat Ping losstaat van andere sociale netwerken zoals Facebook en Twitter en dat je niet eenvoudig mensen kan volgen zoals bij Twitter omdat je niet weet of ze echt zijn. Apple heeft wel met Facebook gesproken over een connectie tussen de twee sociale netwerken maar Facebook heeft nog geen interesse. Dat is niet zo vreemd want Ping zou in de toekomst wel eens concurrentie kunnen bieden.

Kleine artiesten die hun werk niet via Apple’s iTunes verkopen zal je niet vinden op het Ping netwerk van Apple. De grote artiesten beheren het Ping netwerk. Oprichter van Mashable, Pete Cashmore over Ping:

‘gewoon nóg een manier om Lady Gaga te volgen’

En dat klopt Lady Gaga heeft inmiddels meer dan vierhonderdduizend fans op Ping maar dat is een fractie van haar zes miljoen Twitter volgers. Gaga lijkt inmiddels ook klaar te zijn met Ping want de berichten op haar Twitter account worden veel vaker bijgewerkt dan haar Ping updates.

Als Apple nog iets van Ping wil maken dan is het slim om dat nu te doen want sociale netwerken krijgen zelden een tweede kans. Hoe snel dat kan gaan zagen we afgelopen zomer bij Google Buzz. Volgens geruchten gaat Google een nieuwe poging wagen met Google Me. Blijft Apple bij Ping of krijgen we ooit het verbeterde Pong met connecties naar andere sociale netwerken en toegang voor artiesten die niet in de mainstream iTunes Music Store staan?

Bron: De Standaard