iPhone verkoop in Rusland een flop

Ondanks de zeer hoge verwachtigen over de verkoop van de iPhone in Rusland is de verkoop een flop. Volgens de redactie van het Russische technologie blog Profy.com zijn de drie telecomproviders die een deal met Apple hebben over de verkoop van de iPhone in Rusland er niet in geslaagd om 3.5 miljoen iPhones binnen twee jaar te verkopen. In de eerste zes maanden dat de iPhone in Rusland te koop was zijn er maar 250.000 over de toonbank gegaan.

Het probleem komt deels doordat er al 400.000 iPhones in Rusland zijn die geïmporteerd zijn uit het buitenland. Veelal eerste generatie iPhones uit de Verenigde Staten die nog prima functioneren. Eigenaren van deze toestellen zien de noodzaak niet om te updaten naar een nieuwer toestel.

Het grootste probleem zit hem in de prijs. De meeste mobiele telefoons worden in Rusland verkocht zonder contract en zo ook de iPhone die bij de introductie voor $1000 dollar te koop was. Op dit moment kost de iPhone 3G zo’n $700 tot $800 dollar.

De providers zijn gestopt met het inkopen van iPhones bij Apple en proberen de iPhones die nog in voorraad zijn voor een lagere prijs te slijten. Dat moet in overleg met Apple en die heeft nog niet gereageerd. Er zijn zelfs providers die met een onverkoopbare voorraad iPhone 3G’s zitten van zo’n 8.5 miljoen dollar die na de introductie van de iPhone 3GS in Rusland ook niet veel meer waard zullen zijn.

Bron: Cnews en Apple 2.0 blog

billboard1b