iPhone is niet te gebruiken als alternatief voor eclipsbril #zonsverduistering #SolarEclipse #eclips

Vandaag is er een gedeeltelijke zonsverduistering te zien van 09:30 uur tot 11:52 uur. Het hoogtepunt is om 10:37 uur en dan wil je natuurlijk wel even kijken naar de zonsverduistering van 81%. Op dat moment is er slechts 19% zonlicht en ook dat is schadelijk voor het menselijk oog. Als je geen eclipsbril hebt dan zijn er op dit moment veel tips te vinden waaronder het indirect kijken naar de gedeeltelijke zonsverduistering via een smartphone zoals de iPhone. Voordat je verder leest willen we je graag meegeven dat je nooit in de zon mag kijken gedurende de gedeeltelijke zonsverduistering.
iClipse
Vorig jaar was er in de Verenigde Staten ook al een gedeeltelijke zonsverduistering en USA Today gaf toen het advies om geen smartphone zoals de iPhone te gebruiken om naar de zonsverduistering te kijken. We hebben ook nog even gezocht bij Apple en kwamen alleen de tip tegen om niet langer dan 10 seconden je iPad camera op een gedeeltelijke zonsverduistering te richten. Daarop hebben we op de Apple Support Communities zelf nog even gevraagd of je een foto kan nemen van de gedeeltelijke zonsverduistering met de frontcamera op de selfie-stand of de camera achterop een iPhone. Al vrij snel kregen we een reactie dat je nooit foto’s met de camera’s van je iPhone van een gedeeltelijke zonsverduistering moet nemen zonder een geschikt filter.
cam
Matt Schwartz is expert op het gebied van iPhone astronomie fotografie en heeft al enige ervaring met het vastleggen van de zon met filters. Volgens Matt is het #SolarEclipse moment van vandaag het recept om de camera van je iPhone te beschadigen of zelf permanent blind te raken. Het is dus belangrijk om goede voorzorgsmaatregelen te nemen. Matt geeft op zijn website tips hoe je een foto met een iPhone kan maken door filters te gebruiken. Op deze website kan je ook lezen hoe je veilig kan kijken naar de gedeeltelijke zonsverduistering en toeval of niet maar daar kwamen we ook niets tegen hoe je dat met een smartphone of iPhone kan doen.

Op fotografie websites zagen we veel waarschuwingen (pointing your camera or phone at the Sun may damage the sensor) om de camera van je iPhone niet te lang op de zon te richten omdat je dan de sensor van de camera kan beschadigen. Dit omdat het licht van de zon direct op de sensor van de (iPhone) camera valt. Het licht van de gedeeltelijke zonsverduistering van vandaag is door de bundeling van de stralen nog veel sterker en je hebt daarvoor een grijsfilter nodig.
zonsverduistering
Tot slot kan je hier lezen hoe je echt een goede foto kan maken van de gedeeltelijke zonsverduistering en dat doe je dus niet met een iPhone. Wat je ook gaat doen vandaag je mag nooit in de zon kijken gedurende de gedeeltelijke zonsverduistering omdat je dan zeker je ogen en mogelijk ook de camera van je iPhone onherstelbaar kan beschadigen. Gebruik ook géén gewone zonnebril, cd’s of fotonegatieven want dat is niet veilig. Je kan ook nog even gauw langs de bouwmarkt en daar voor een paar euro lasglas met sterkte 14 kopen. Dat is eventueel nog een alternatief voor de eclipsbril.

In 1999 was de laatste grote zonsverduistering in Nederland en toen had je nog geen iPhone want die verscheen pas in 2007, wellicht komt daar ook de verwarring vandaan. Tot slot kunnen we geen berichten vinden van smartphones en iPhones die massaal kapot zijn gegaan tijdens gedeeltelijke zonsverduisteringen in andere continenten de afgelopen jaren maar een foto van de zonsverduistering ziet er met een iPhone al snel ongeveer zo uit dus bespaar je vooral de moeite.
1