iPhone en Mac verkoop naar nieuw record maar iPad verkoop blijft dalen

Apple presenteerde zojuist de financiële resultaten over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar wat eindigde op 26 september 2015. Van juli tot en met september verkocht Apple 48 miljoen iPhones, 9,8 miljoen iPads en 5,7 miljoen Macs. De omzet was 51.5 miljard dollar. 62% van deze omzet is gegenereerd buiten de Verenigde Staten. Opmerkelijk is ook dat zo’n 62% van de omzet afkomstig is van de verkoop van iPhones.

We schreven eerder deze week al gekscherend dat Apple opnieuw een record aantal iPhones zou verkopen, en dat was ditmaal zelfs 20% meer dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Een deel van die stijging heeft ongetwijfeld te maken met de pre-orders van de iPhone 6s en de iPhone 6s Plus, die begon op zaterdag 12 september o.a. in de Verenigde Staten.

Met de Mac gaat het ook goed want Apple verkocht er maar liefst 5,7 miljoen, ook dat is een nieuw record ten opzichte van 2015. Toen gingen er in hetzelfde kwartaal 5,5 miljoen stuks over de toonbank.

Met de verkoop van de iPad gaat het niet best. De verkoop daalde naar 9,8 miljoen iPads. In het vierde kwartaal van 2014 verkocht Apple nog 12,3 miljoen iPads. De komst van een grotere en veel duurdere iPad zal daar vermoedelijk weinig aan veranderen. Zoals we al eerder schreven is de iPad gewoon te goed, er is voor veel eigenaren geen noodzaak om elk jaar te updaten. De meeste eigenaren van een iPad doen er zo’n 3 jaar mee. De oude gaat dan vaak nog naar de kids die er ook nog wel 1 of twee jaar mee doen.

Fiscaal gezien was 2015 het beste jaar ooit voor Apple. De inkomsten zijn gegroeid naar zo’n $234 miljard. Apple’s CEO, Tim Cook kijkt met vertrouwen uit naar het volgende kwartaal waarin veel mensen hun kerstinkopen doen:

“We are heading into the holidays with our strongest product lineup yet, including iPhone 6s and iPhone 6s Plus, Apple Watch with an expanded lineup of cases and bands, the new iPad Pro and the all-new Apple TV which begins shipping this week.”

Zoals verwacht heeft Apple niets bekend gemaakt over het aantal verkochte Apple Watches. Volgens Tim Cook is deze informatie vertrouwelijk en wil hij geen cijfers bekend maken vanwege de concurrentie. Volgens een schatting van analisten heeft Apple het afgelopen kwartaal 3,95 miljoen Apple Watches verkocht. Als je naar de andere cijfers van Apple kijkt is dat natuurlijk weinig en dan snap je ook waarom Apple het exacte aantal niet bekend maakt.
iPhone 6s