iPhone en Android domineren GSM markt

Apple domineerde deze week het Mobile World Congress in Barcelona zonder zelf aanwezig te zijn. Microsoft was wel aanwezig en probeert te redden wat er te redden valt. Microsoft werkt nog steeds met een Mobiel besturingssysteem wat eigenlijk al sterk verouderd is. Na de iPhone dreigt nu ook de Android roet in het eten te gooien van Microsoft. Het open source platform van de Google Android, dat op Linux is gebaseerd is, is voor Microsoft een bedreiging vanwege het open source platform. In 2001, vergeleek Steve Ballmer het Mobiele Linux platform nog met een ernstige ziekte specifiek verwijzend naar de open source licentie.

Deze week werden er een aantal nieuwe Android toestellen geïntroduceerd in Barcelona en Microsoft introduceerde Windows Mobile 6.5. Als het nieuwe besturingssysteem van Microsoft op de markt komt is Apple al toe aan de derde generatie iPhone. Daarnaast zullen veel fabrikanten tegen die tijd overgestapt zijn op het Android platform. De top 3 fabrikanten van Windows Mobile toestellen hebben dat inmiddels al gedaan: Samsung, Sony Ericsson en Palm.

Windows Mobile was een van de eerste grote spelers op de Smartphone markt, maar het marktaandeel daalt zeer snel. Van 23% in 2004 naar 14% in 2008. Ter vergelijking: Apple heeft binnen twee jaar een marktaandeel van 10 procent weten te halen, Linux/Android 11%, Blackberry (RIM) 13% en Symbian blijft marktleider met 49%.

Het deze week geïntroduceerde nieuwe Windows Mobile 6.5 besturingssysteem zal pas aan het eind van dit jaar beschikbaar komen (Q4 2009). In de mobiele telefoonmarkt is dat een lichtjaar en wij denken dat het marktaandeel van Microsoft daardoor behoorlijk zal afnemen. Daarbij is de nieuwe 6.5 versie niet vernieuwend en lijkt volgens Engadget precies op Windows Mobile 6… eh, 5.

Huidige Windows Mobile 6 gebruikers niet upgraden naar het nieuwe 6.5 besturingssysteem. Windows Mobile gebruikers zullen dat vanaf dit moment bij hun afweging bij de aankoop van een nieuw toestel meenemen en dat zal resulteren in een nu al verminderde verkoop van het Windows Mobile platform.

Bronnen: linuxdevices.com, roughlydrafted.com en Engadget