iPhone applicatie Oorlogsmonumenten in Beeld

Op 13 oktober 2010 presenteert het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de iPhone-applicatie Oorlogsmonumenten in Beeld. De gratis iPhone-applicatie verrijkt een bezoek aan de belangrijkste oorlogsmonumenten in Nederland ter plekke met audiovisueel archiefmateriaal. Door deze slimme combinatie van archiefmateriaal en mobiele technologie krijgt je meer inzicht in de geschiedenis en blijft deze levend en toegankelijk voor iedereen, nu en in de toekomst.

Aan de applicatie is een speciale website verbonden www.erfgoedinbeeld.nl. Deze gaat op 13 oktober online. Via de website blijven geïnteresseerden op een interactieve wijze op de hoogte van de laatste activiteiten en kunnen zij een route plannen tussen oorlogsmonumenten in Nederland.

Beelden voor de Toekomst heeft in de Hollandsche Schouwburg te Amsterdam een veelzijdig programma samengesteld waarbij Ted Musaph Andriesse (1927, oud-voorzitter Joods Historisch Museum) en Alexander Klöpping (1987, journalist) beiden hun geheel eigen kijk op de applicatie en website geven. Gedurende de Week van de Geschiedenis wordt een iPhone- tour langs Amsterdamse oorlogsmonumenten (incl. begeleiding) aan het publiek aangeboden.

De applicatie komt tot stand in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 meiEYE Film Instituut NederlandNationaal Archief en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, in het kader van Beelden voor de Toekomst.