iPhone App met overzicht van Nederlandse AED's

Het UMC St Radboud heeft sinds oktober 2009 de website AED4.eu met als doel om alle automatische externe defibrillators (AED’s) in Nederland in kaart te gaan brengen. Sinds vandaag is er ook een iPhone applicatie waarmee je de dichtstbijzijnde AED kan opsporen.

Zes minuten

De eerste zes minuten nadat iemand door een hartstilstand is getroffen, zijn essentieel. Het zo snel mogelijk defibrilleren van een patiënt is van groot belang voor de kans op overleving. Dankzij de introductie van automatische externe defibrillators kan ook niet-medisch personeel defibrilleren. Naar schatting zijn er momenteel meer dan 20.000 AED’s in gebruik in Nederland, het gaat om verschillende merken en types. Enkele gemeenten hebben een overzicht van waar AED’s zich bevinden in wijken of buurten, maar een onafhankelijk totaaloverzicht van beschikbare AED’s in Nederland ontbreekt.

Vanaf vandaag heeft iedereen met een iPhone de beschikking over de (nog) beperkte AED-data. Via de AED4.EU applicatie zijn afstand, contactgegevens en de (loop)route naar de dichtstbijzijnde AED te zien. Naast de iPhone applicatie bestaan er ook toepassingen voor het Android platform en in Layar.

Op de website www.AED4.eu kan je meer infomatie vinden en de AED4.EU iPhone applicatie is gratis verkrijgbaar via de App Store.

AED4.eu is een initiatief van het Rode Kruis, de vereniging Iedereen EHBO en het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen. In Nederland zijn meer dan 20.000 AED’s en vanaf nu ook beter te vinden via een iPhone.