iPhone 7 review: MobileMac heeft de derde generatie iPhone 6 getest

Apple lanceerde de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus op 7 september en dankzij KPN werk ik vanaf 16 september al met de iPhone 7. Na twee jaar een iPhone 6 Plus gebruikt te hebben koos ik ditmaal voor de kleinere iPhone 7 in de nieuwe kleur gitzwart (Jet Black) met een opslagcapaciteit van 256GB. Vooral het formaat was even wennen vandaar nu pas een review over de iPhone 7.
iphone-7-en-7-plus
De overgang van een iPhone 6 Plus met een display van 5,5-inch naar een display van 4,7-inch is behoorlijk wennen. In de eerste weken heb ik serieus overwogen om er een leesbril bij te kopen of hem alsnog met iemand te ruilen voor een iPhone 7 Plus. Nu bijna twee maanden later kan ik stellen dat die niet meer nodig is. Ik ben weer gewend aan het kleinere display en de toevoeging van een camera op de iPhone 7 Plus waarmee je ook kan inzoomen en de achtergrond kan vervagen heeft voor mij geen meerwaarde.
iphone7

Vormgeving en vernieuwingen

Qua vormgeving verschilt de iPhone 7 voor een leek nauwelijks van zijn voorganger uit 2014. Nieuw zijn vooral de zwarte en gitzwarte kleuren, een nieuwe thuisknop, een betere camera, meer snelheid en de iPhone 7 is spat‑ en waterbestendig. De mini‑jack aansluiting voor een hoofdtelefoon is verdwenen en vervangen door de Lightning aansluiting. In de doos tref je naast EarPods met Lightning-connector ook een Lightning naar mini‑jack adapter aan.
iphone-7-space-black
Qua vormgeving heeft de iPhone 7 een iets grotere camera op de achterzijde die nog steeds uit de behuizing steekt. De antennestrepen voor de radiosignalen zijn beter weggewerkt en op de achterkant van de behuizing verdwenen. Ze zijn nog nauwelijks zichtbaar op de zijkant van de glimmende gitzwarte behuizing. Doordat de camera uitsteekt is het verstandig om een hoesje voor je iPhone 7 te kopen. De lens is net als de thuisknop afgedekt door saffierglas maar uit een krastest bijkt dat het saffierglas van Apple niet de hardheid heeft die je er in eerste instantie van verwacht.
cam
De camera in de iPhone 7 is goed maar als je echt mooie foto’s wil maken kan je beter een echt fototoestel kopen. Nieuw is dat de iPhone 7 nu ook optische beeld­stabilisatie heeft en de lichtgevoeligheid van de lens is met een diafragma van ƒ/1.8 ook beter geworden.
1
Ik heb de camera van de iPhone 7 uitgebreid getest en natuurlijk ook veel andere reviews gelezen en moet zeggen dat de camera’s van de iPhone 6 en de iPhone 6s vrijwel dezelfde prestaties laten zien als de iPhone 7 bij mooi weer. Handig is ook dat je iPhone 7 nu ook aan de IP67-norm voldoet zodat je nu ook foto’s kan maken onder extreme omstandigheden met vocht of stof.
donker
Onder ingewikkelde lichtomstandigheden zijn de prestaties van de iPhone 7 beter maar bij weinig licht zijn ze echt niet stunningly amazing zoals Apple fanboys beweren. Ik heb in het donker aardige foto’s kunnen maken met de iPhone 7 maar als je iets beter kijkt dan is de magie snel verdwenen. De iPhone 7 haalt een DxOMark score van 86. Ter vergelijking, de iPhone 6s en de iPhone 6 hebben een score van 82 en de onlangs geïntroduceerde Google Pixel smartphone heeft een score van 89.

A10 Fusion chip

De iPhone 7 heeft een A10 Fusion chip aan boord met 64‑bits architectuur die is voorzien van een
geïntegreerde M10‑bewegingscoprocessor. Het is de eerste quad-core chip in een iPhone en de opvolger van de dual-core A9 chip in de iPhone 6s.
intern-iphone-7
In  jip-en-janneketaal komt het er technisch op neer dat de chip twee maal sneller is dan de A8 chip in de iPhone 6 en 40% sneller dan de A9 chip in de iPhone 6s. Als ik de A10 chip vergelijk met de allereerste iPhone uit 2007 dan is hij 120 maal sneller. De grafische processor is drie maal sneller dan die van de iPhone 6 en 50% sneller dan de iPhone 6s. Volgens Apple is de GPU 240 sneller dan de allereerste iPhone. In de praktijk merk je daar als gebruiker weinig van maar uit benchmarks bleek onlangs dat de iPhone 7 meer processorkracht heeft dan een MacBook Air en qua rekenkracht vergelijkbaar is met een MacBook Pro uit 2013.

Krasgevoelige behuizing

Het grootste nadeel van de prachtige glimmende gitzwarte iPhone 7 is dat de behuizing erg snel krast en dat je er alles op ziet. Apple heeft zelfs een disclaimer onderaan de website staan die waarschuwt voor de krassen.
afdruk3
Volgens Apple moet je niet zeuren als je na verloop van tijd minuscule doffe gebruikssporen op het toestel aantreft:

De glanzende afwerking van de gitzwarte iPhone 7 is het resultaat van een proces met 9 stappen waarbij het materiaal zeer zorgvuldig wordt geanodiseerd en gepolijst. De buitenkant is net zo hard als bij andere geanodiseerde Apple producten, maar de glanzende laag kan na verloop van tijd minuscule doffe gebruikssporen vertonen. Als je dit wilt voorkomen, raden we je aan om je iPhone te beschermen met een van de vele verkrijgbare hoesjes.

Omdat de gitzwarte behuizing van de iPhone 7 net zo krasgevoelig is als het saffierglas van de camera op de achterzijde zit er dus niets anders op dan een goed hoesje te kopen.
otterbox
Ik heb in eerste instantie (weer) gekozen voor een OtterBox Defender case die inmiddels ook is aangepast voor de iPhone 7. Op zich betreur ik dit wel en zie het als de grootste omissie van de iPhone 7. Een iPhone is een gebruiksvoorwerp en als gebruiker wil je hem gewoon kunnen neerleggen op een tafel zonder te denken dat je daarmee misschien wel krassen veroorzaakt op het toestel.

Is de iPhone 7 waterdicht?

Nieuw is ook dat de iPhone 7 voldoet aan de IP67-norm. Dat komt er op neer dat het toestel volgens de specificaties nu 30 minuten onder water kan tot een diepte van 1 meter. Apple geeft daarop alleen geen garantie omdat je altijd mensen hebt die toch langer en dieper onder water gaan en dat is niet te controleren.
water
Na bijna twee maanden gebruik kan ik concluderen dat de IP67-norm echt een uitkomst is. Ik heb al een paar keer in een stortbui gelopen zonder dat ik bang hoefde te zijn dat mijn iPhone doorweekt zou raken. Ophangen omdat het gaat regenen is ook niet meer nodig en voor een dagje aan het strand of op het water heb je eigenlijk geen waterdichte hoesjes meer nodig.

Audio aanpassingen

Je iPhone 7 is dus volledig stofdicht en kan een flinke plens water overleven en dat is natuurlijk best handig maar daarvoor heeft Apple wel wat aanpassingen aan het ontwerp van de iPhone 7 moeten doen. Pluspunt is dat de iPhone 7 nu ook stereoluidsprekers heeft. Een aan de onderkant van het toestel en één aan de bovenkant. Het volume van de speakers is nu ook harder en het stereo geluid klinkt ook aanzienlijk beter.
water-2
Een nadeel is het verdwijnen van de traditionele 3,5-mm koptelefoonaansluiting. Deze is nu vervangen door een lightning-poort. Als je een koptelefoon hebt met een 3,5-mm aansluiting dan kan je deze nog steeds gebruiken met de bijgeleverde lightning-adapter. Deze kan je overigens ook gebruiken om een Rode microfoon met 3,5-mm aansluiting aan te sluiten op je iPhone 7. Je hebt daarvoor wel een Rode SC7 kabeltje nodig met een 3.5 mm TRRS mini-jack.
mj
Dit is vooral handig voor de mobiele journalist, deze zogenaamde MoJo’s gebruiken steeds vaker een iPhone om live te gaan of reportages te maken. Leuk detail is dat de meeste denken dat ze het zelf hebben uitgevonden maar de echte pioniers zitten in de Verenigde StatenIerland maar ook in België en Nederland.

Taptic Engine

Nieuw is ook de Taptic Engine van de homeknop. Via trillingen krijg je feedback alsof je een knop indrukt. De intensiteit van de 3 beschikbare trillingen is in te stellen via de instellingen, algemeen, thuisknop.
taptic
De thuisknop beweegt niet meer maar je krijgt een elektronisch mechanisch tikje via de Taptic Engine die je kan vergelijken met een trilmotor uit een klassieke Nokia. Als je een Apple Watch hebt zal je de minuscule tikjes van de Taptic Engine wel herkennen. Software ontwikkelaars kunnen ook gebruik maken van de Taptic Engine zodat je bijvoorbeeld tijdens het spelen van een game meteen feedback krijgt via trillingen.

Conclusie

Als je al een iPhone 6, iPhone 6s of iPhone SE hebt dan is er geen directe noodzaak om over te stappen op een iPhone 7. De vernieuwingen zien er op de website van Apple allemaal geweldig uit maar in de praktijk valt het allemaal wel mee. Dat de iPhone 7 twee keer zo snel is als een iPhone 6 zal voor de meeste gebruikers weinig uitmaken. De camera is zeker beter maar het is geen revolutionaire vernieuwing. Onder slechte lichtomstandigheden zijn de prestaties indrukwekkend maar hoe vaak zal je die nu in de praktijk nodig hebben? Volgens Apple heeft de accu in de iPhone 7 de langste batterijduur ooit maar als je dat gaat opzoeken blijkt dat slechts 2 uur meer te zijn. Dat de iPhone 7 spat‑ en waterbestendig is erg handig en dat is een goede vernieuwing. Dat er nu ook een iPhone 7 verkrijgbaar is met een opslagcapaciteit van 256 GB is ook erg handig. De nieuwe kleuren zwart en gitzwart zijn naast de bestaande kleuren roségoud, goud en zilver ook prachtig maar vanwege de hoge kwetsbaarheid heb je daar eigenlijk helemaal niets aan. Als je nog kan wachten tot september 2017 dan is dat in dit geval verstandig want de derde generatie iPhone 6 in de vorm van een iPhone 7 en een iPhone 7 Plus is mooi maar volgend jaar komt volgens mijn bronnen de echte vernieuwing waar iedereen een beetje op zit te wachten. Alle specificaties over de iPhone 7 kan je hier vinden.
7