iPhone 5 verkoop valt tegen

Apple maakte gisteren bekend dat er maar liefst 5 miljoen iPhone 5’s zijn verkocht het afgelopen weekend. Dat lijkt opnieuw een record maar dat is het niet. Analisten noemen het zelfs een teleurstelling. Analist Gene Munster voorspelde dat Apple tussen de 6 en de 10 miljoen iPhone 5’s zou verkopen maar dat gebeurde niet. Is de groei eruit? 

In de bovenstaande afbeelding zie je de verkoop van de iPhone 3GS, 4, 4S en de iPhone 5 tijdens het eerste weekend van de start van de verkoop. Wat opvalt is dat er tussen de iPhone 3GS en de iPhone 4 een groei zat van 70%. Tussen de iPhone 4 en de 4S zat een groei van 135% maar de groei tussen de iPhone 4S en de iPhone 5 is slechts 25% en dat is een daling van 110% ten opzichte van het succes van de iPhone 4S in het eerste weekend van de verkoop.

Apple verkocht de iPhone 5 het afgelopen weekend in 9 landen, tijdens de lancering van de iPhone 4S was dit in 7 landen. Per land verkocht Apple het afgelopen weekend minder iPhones dan bij de lancering van de iPhone 4S. Een daling in de iPhone verkoop vlak na de lancering is niet best. De verwachting was dat de iPhone 5 na de minimale upgrade in de vorm van de iPhone 4S hoog zou scoren. Dat blijkt nog niet echt te lukken.

Conclusies trekken is nog veel te vroeg maar het lijkt er op dat consumenten niet meer massaal opgewonden raken van een nieuwe iPhone. Apple moet dus snel iets nieuws gaan bedenken wil het de goede positie op de smartphone markt niet verliezen de komende jaren.