iPhone 5 review

De zesde generatie iPhone die Apple de iPhone 5 noemt en vooral omdat de massa hem ook zo noemt is nu te koop in Nederland. Sinds de lancering van de allereerste iPhone in 2007 is er veel veranderd. Een verassing was de introductie van de iPhone 5 niet want het design en de specificaties waren al maanden bekend via het geruchtencircuit. De onderstaande iPhone 5 lieten we je in juni al zien en is identiek aan de iPhone 5 die Apple op 12 september introduceerde.

We hebben de iPhone 5 uitgebreid getest en het is inderdaad de dunste, lichtste, snelste en beste iPhone ooit.

Het is de vierde keer dat Apple het design veranderd van de iPhone, ditmaal verpakt in een aluminum unibody behuizing met Lightning connector, 4 inch Retina display en onder de motorkap is voorzien van een supersnelle A6 processor.

De iPhone 5 is verkrijgbaar in Zwart/antraciet en Wit/zilver met een opslagcapaciteit van 16, 32 of 64GB. De prijzen in Nederland zijn lager dan in de rest van de EU (inmiddels niet meer vanwege de 21% BTW. De 16GB iPhone 5 kost hier nu € 670,00 Hoe meer opslagcapaciteit je wil hoe duurder de iPhone 5. Bij elke verdubbeling van het geheugen komt er zo’n €100 bij en 64GB is het maximum:

  1. iPhone 5 16GB – € 670,00 in België betaal je € 699 en in de VS € 495 *
  2. iPhone 5 32GB – € 772,00 in België betaal je € 799 en in de VS € 570 *
  3. iPhone 5 64GB – € 873,00 in België betaal je € 919 en in de VS € 650 *

Net als bij voorgaande iPhones zit de iPhone 5 verpakt in een wit of zwart doosje. De achterkant is gemaakt van geanodiseerde aluminium in een lichte of donkere kleur. Aan de boven en onderkant zitten nog steeds delen van glas. Niet omdat nu zo mooi is maar vermoedelijk om de verbindingen vanuit de iPhone 5 te kunnen garanderen. Apple heeft patenten verworven voor het exclusief gebruik van Liquid Metal maar dat is voor de iPhone 5 nog niet gebruikt. Voordeel van Liquid Metal is dat het een goede doorlaatbaarheid heeft voor radiosignalen waardoor je een iPhone of iPad volledig van metaal zou kunnen maken.

De iPhone 5 zit keurig verpakt in een doosje omringt met folie. Op de achterkant van de doos tref je de specificaties aan van het toestel en als alles klopt kan het unboxing feestje beginnen.

In de doos tref je naast de iPhone 5 een Lightning naar USB kabel aan, USB-lichtnetadapter, Apple EarPods in een reishoesje en beknopte documentatie omdat je de handleiding voor de iPhone 5 hier kan downloaden.

De iPhone 5 is aan de voor en achterkant voorzien van folie om beschadigingen te voorkomen. Het is verstandig om de accu de eerste keer, voor gebruik volledig op te laden en te kalibreren.

Wat direct opvalt als je de iPhone 5 uit de verpakking haalt is het gewicht. De iPhone 5 is voor een leek op het eerst gezicht misschien identiek aan de voorgaande modellen maar kenners zien dat de iPhone 5 niet alleen hoger is geworden maar ook dunner dan zijn voorganger.

De hoogte is 123.8 mm, breedte 58.6 mm, “dikte” 7.6 mm en het gewicht is slechts 112 gram. Ter vergelijking, de iPhone 4S weegt 140 gram. Zoals ik bij de keynote al twitterde is de iPhone 5 maar liefst 18% dunner dan de iPhone 4S en 20% lichter. 28 gram lichter dan de iPhone 4S lijkt een klein verschil maar als je de iPhone 5 de eerste keer oppakt merk je het meteen.

Aan de onderkant van de iPhone 5 zie je de aansluiting voor de Lightning connector en de aansluiting voor de hoofdtelefoon is daar nu ook te vinden. De gaatjes links zijn voor de microfoon en rechts voor de luidspreker.

Als je een iPhone 4S op de iPhone 5 legt zie je duidelijk wat het verschil in hoogte is.

Het 4 inch Retina display van de iPhone 5 (links) heeft een resolutie van 1136×640 pixels en een pixel dichtheid van 326 pixels per inch. Op het oog is de scherpte van het display vergelijkbaar met de iPhone 4S (rechts) maar volgens Apple is de kleurverzadiging van het display van de iPhone 5 maar liefst 44% beter dan zijn voorganger. Hierdoor zijn foto’s, video’s, icoontjes maar ook games er een stuk levendiger uit. Wat in eerste instantie opvalt door de extra lengte is dat je nu in plaats van 20 maar liefst 24 icoontjes in je homescreen kwijt kan. Het grotere display met 113,000 pixels heeft ook een nadeel, het verbruikt meer energie. In Jip-en-janneketaal: de iPhone 5 heeft een geweldig superscherp display waar je ook prima games en video op kan weergeven.

Links een schermafbeelding van de iPhone 5 en rechts van de iPhone 4S. Het display van de iPhone 5 laat bij een website al gauw een paar regels extra zien maar ook een e-book, HD video of game zal op het display van de iPhone 5 er een stuk beter uitzien.

Nadeel is wel dat veel software ontwikkelaars hun software nog niet hebben aangepast aan de iPhone 5 zodat je bij veel apps aan de boven en onderkant een zwart balkje ziet of zoals bij de NOS app rondom balkjes omdat de app nog niet is aangepast aan de resolutie van de iPhone 5. Als je video’s kijkt via de NOS website is de resolutie overigens wel gewoon fullscreen.

Naast de iSight camera tref je een kleine uitsparing aan voor de microfoon, daarnaast de Ledflitser. De camera van de iPhone 5 heeft soms met extreem tegenlicht last van purple fringing, deze paarse vlekken kunnen eenvoudig via een software update worden verholpen maar het is wel vreemd dat de camera van de iPhone 5 daardoor soms slechter presteerde dan de camera van de iPhone 4S. Onder lastige lichtomstandigheden is het nu nog makkelijker om foto’s te maken en de softwarematige interface waarmee je foto’s maakt is ook sneller geworden. Nieuw is de panorama functie met 28 megapixels, autofocus werkt sneller, gezichtsherkenning bij video en foto’s en je kan gps-coördinaten toevoegen aan foto’s en video. Voor een toestel wat je altijd bij je hebt was de iPhone sinds de camera van de iPhone 4 natuurlijk al prima. De iPhone 5 heeft een 8-megapixelcamera met een lensje van saffierglas van kristal wat dunner is dan normaal glas en krasbestendig is en hopelijk ontstaan er door reflecties geen paarse vlekken door. De 33 mm camera is gemaakt door SONY en zal ook snel zijn intrede doen als meest gebruikte compact camera op Flickr.

Naast foto’s kan je met de iSight camera op de achterzijde van de iPhone 5, 1080p video opnemen tot 30 beelden per seconde met softwarematige beeldstabilisatie. De camera kan net als de camera op de voorzijde gebruikt worden voor FaceTime gesprekken. De camera op de voorkant van de iPhone 5 heeft een FaceTime HD-camera met een resolutie van 1,2-megapixels en kan HD-video (720p) tot 30 beelden per seconde registeren.

Nieuw is ook de nano-sim die je nodig hebt in de iPhone 5. Die kan je zelf knippen met deze handleiding maar is ook te koop bij je telecomprovider. De iPhone 5 is ook voorzien van 3 microfoons die aan de onder, achter en aan de voorkant zitten. Samen maken ze wideband audio wat men ook wel HD voice noemt. Dat klinkt interessant maar de 3 microfoons zijn samen beter in staat om achtergrondgeluid uit (FaceTime) gesprekken te filteren maar ze worden ook gebruikt voor registratie van audio bij de 108op HD video’s.

Kopen, upgraden wachten op de iPhone 5S?

wat we het meest bijzonder vinden aan de iPhone 5 is het 4 inch display en de A6 processor. De iPhone 5 is is tot 3 maal sneller dan de iPhone 4 en tot 2 maal sneller dan de iPhone 4S of de iPad 3. Daarmee is de nieuwe iPhone 5 een snelheidsmonster en de snelste smartphone die je op dit moment kan kopen. Als je een groter scherm wil hebben dan moet je nog even wachten op de iPad mini die Apple vermoedelijk in oktober gaat lanceren. De aluminum unibody van geanodiseerd aluminium is sterk maar ook krasgevoelig. Als je al een iPhone 4S hebt is de noodzaak om te upgraden nog niet zo groot. De iPhone 5 is vooral sneller en heeft een groter display. Vanaf de iPhone 4 en zeker daaronder is het interessant om over te stappen op de volgende generatie iPhone. Zelf gebruikte ik voornamelijk een iPhone 4 en merk dat de iPhone 5 supersnel is. Daarbij is het nemen van foto’s ineens een feestje geworden, dat kan ineens binnen 3 seconden en dan ook nog eens superscherp,

Fabrikanten van iPhone accessoires hebben waarschijnlijk staan juichen tijdens de lancering van de iPhone 5. Die kunnen weer helemaal opnieuw beginnen met hoesjes, laders, docks, toetsenborden etc, etc.

Technische specificaties van de iPhone 5:

A6 processor

De iPhone 5 is voorzien van een A6 processor. Dat laatste is wat ons betreft het meest vernieuwende aan de iPhone 5 omdat de A6 niet alleen zelf door Apple is ontworpen maar ook omdat het de snelste processor is voor een smartphone die er op dit moment te koop is. Je merkt dat door de A6-chip alles sneller gaat en meer dan twee maal zo snel als met een A5 chip die in de iPhone 4S zit.

GeekBench

onze iPhone 5 heeft een GeekBench score van 1436 met een kloksnelheid van 1.29 Ghz. Daarmee is de iPhone 5 minimaal 3 maal sneller dan de iPhone 4 en meer dan twee keer zo snel als de iPad 3. De grafische prestaties van de grafische processor zijn twee keer zo snel als de iPhone 4S en de iPad 3.

;

4 inch Retina display

het Multi-Touch-breedbeelddisplay van de iPhone 5 is groter geworden en kan nu ook 16:9 video goed weergeven. Het 4 inch display is langer geworden, 9mm om precies te zijn. Dat lijkt weinig maar in de paar millimeter extra lengte passen 176 pixels meer waardoor de iPhone 5 nu in totaal 113.000 pixels kan weergeven met een resolutie van 1136 x 640 pixels bij 326 ppi.

;

Camera’s

De 8 megapixel iSight-camera op de achterzijde is lichtgevoeliger geworden en heeft een panorama-functie gekregen. Het nemen van foto’s gaat sneller en video-opnamen zijn 1080p HD met 30 frames. De FaceTime HD-camera op de voorzijde van de iPhone 5 kan 1,2-megapixel foto’s nemen en HD-video (720p) tot 30 beelden per seconde.

;

Lightning

nieuw is de Lightning naar USB kabel die je iPhone 5 niet alleen voorziet van stroom maar ook geschikt is voor synchronisatie van gegevens. Nieuw is ook dat het niet meer uitmaakt hoe je de Lightning kabel aansluit aan je iPhone 5, er is geen boven of onderkant want hij past altijd.

;

EarPods

nieuw zijn ook de EarPods, een geheel nieuw ontworpen koptelefoon met goede prestaties inclusief afstandsbediening en microfoon. De EarPods zitten verpakt in een Opslag- en reishoesje. De akoestiek is sterk verbeterd door het toevoegen van extra openingen waardoor het audio beter zijn weg kan vinden.

;

Accu

de accu van de iPhone 5 heeft met 1440mAh iets meer capaciteit (10mAh) dan de iPhone 4S maar die extra energie gaat vooral naar het nieuwe 4 inch display. Toch wisten we tijdens twee rustige werkdagen te kunnen volstaan met één acculading. Als je de iPhone 5 vaak gebruikt gaat de accu makkelijk een dag mee.

;

* De prijzen van de iPhone 5 in de Verenigde Staten zijn exclusief salestax van zo’n 6%. We benoemen dat niet omdat het slechts om tientjes gaat en omdat er staten zijn in de VS waar je minder belasting betaald. Meer over de aankoop van een iPhone 5 in de Verenigde Staten kan je hier lezen.

De foto’s van onze iPhone 5 review zijn voor het eerst voorzien van een MobileMac logo, niet omdat we dat zo mooi vinden maar omdat we bij voorgaande reviews ineens onze foto’s tegenkwamen op websites en zelfs in tijdschriften….