iPhone 4 zonder hoesje bijna onbruikbaar met T-Mobile netwerk

We hebben vanmorgen een Field Test gedaan in de trein met een iPhone 4 in een Case Mate Vroom Tyre Skin zodat we geen last zouden hebben van de Death Grip. Een optimaal netwerk bereik is -51 dBm en dat is het allerbeste signaal wat je kan ontvangen via een 3G netwerk. Bij -113 dBm beginnen de problemen en ervaar je problemen met data verzenden of ontvangen. Bij -121 dBm heb je geen netwerk ontvangst meer en krijg je de Geen Service melding.

Alles onder de  -107 dBm is goed genoeg om te kunnen bellen en data te ontvangen, maar hoe dichter je bij de -107 dBm in de buurt komt hoe slechter en hoe stroperiger de ontvangst van data zal worden. Het begin van de test begon na vertrek uit Delft meteen met de allerhoogste score van -121 dBm. Rond 9:50 uur zaten we even in een tunnel dus dat je daar geen bereik hebt kunnen we begrijpen.

Als we geen hoesje hadden gebruikt moet je bij de onderstaande resultaten nog zo’n 24 dBm optellen want dat is het niveau wat je aan ontvangst verliest als je de antenne van de iPhone 4 aanraakt. Als wij de iPhone 4 hadden getest zonder hoesje zou dat betekenen dat we tijdens onze treinreis van Delft naar Den Haag die 20 minuten duurde zo’n 4 minuten goed ontvangst hadden gehad. Nu met hoesje zou dat volgens de meting zo’n 12 minuten zijn. De twee maal -102 dBm in de lijst hebben we niet meegeteld want uit ervaring weten we dat er op dat punt nooit 3G bereik is. De laatste meting is in het centrum van Den Haag gemiddeld -91 dBm, met hoesje….

Om 09:58 uur arriveerden we op station Den Haag Holland Spoor op een steenworp afstand van het hoofdkantoor van T-Mobile Nederland, het ontvangst daar is daar ook niet best en dan drukken we ons nog voorzicht uit. De volledige resultaten van de Field Test zijn hier te zien.

Als je zelf de Field Test wil doen moet je updaten naar iOS 4.1 en deze instructies lezen.

Update:

We hebben dezelfde test nogmaals gedaan in de trein van Den Haag centraal naar Delft Zuid. Ditmaal zonder hoesje en we hebben de iPhone 4 normaal vastgehouden in onze linker hand. Vanmiddag plaatste John D een reactie naar aanleiding van dit bericht met gegevens dat een netwerk ontvangst van -83 dBm tot -113 dBm te laag is voor een betrouwbare verbinding. Per mail hebben we contact gezocht met John om deze gegevens te checken en uit de reactie die we terug hebben ontvangen blijkt dat John als netwerk beheerder bij een (op zijn verzoek) niet nader te noemen telecom provider werkt.

Als we onze stelling van vanmorgen gebruiken dat bij -113 dBm de problemen beginnen dan hebben we van de totale treinreis van zo’n 24 minuten zo’n 12 minuten geen bereik. De twee minuten van 17:09 en 17:10 rekenen we niet mee omdat we toen in een tunnel zaten. Als we de gegevens van John gebruiken dan is er gedurende 24 minuten geen normaal bereik. Er is geen moment dat onze iPhone 4 zonder hoesje onder de grens van -83 komt.

Tot slot zagen we bij het uitschakelen van de Field Test nog iets waaruit blijkt dat je 3G ontvangst lijkt te hebben maar dat, dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Bij -121 dBm laat de iPhone 4 nog een streepje netwerk ontvangst zien met het 3G symbool terwijl je op dat moment onmogelijk een verbinding tot stand kan brengen.

We kregen ook veel verzoeken om dezelfde test nog eens te doen met een andere telecom provider. Helaas heeft onze iPhone 4 een T-Mobile simlock die we er over een jaar pas (gratis) kunnen laten afhalen.