iPhone 4 voorraad zal in Nederland zeer beperkt zijn

Aan de start van de voorverkoop van de iPhone 4 eerder deze week in Amerika, Duitsland, Frankrijk en Engeland kan je afleiden dat er nu al een groot tekort is aan iPhones 4. De vraag naar de iPhone 4 is in sommige landen 10 maal groter dan destijds naar de iPhone 3GS. De wachttijden voor de iPhone 4 lopen inmiddels aardig op en het is nog maar de vraag of de iPhone 4 hier ook over ongeveer een maand te koop zal zijn.

Apple wil eerst de grote markten bedienen en dat bleek ook uit de start van de verkoop van de iPad. Steve Jobs gaf bij de lancering van de iPad op 27 januari aan dat de iPad eind maart wereldwijd beschikbaar zou zijn. Uiteindelijk was de iPad vanaf 3 april alleen in de Verenigde Staten te koop. Op 9 april liet Steve Jobs weten dat de voorbereidingen voor de release van de iPad eind april in Europa nog steeds op schema zouden liggen. Nog geen week later liet Apple via een persbericht weten dat de iPad pas eind mei in Europa te koop zou zijn vanwege de overweldigende vraag in de Verenigde Staten. De verwachting is nu dat de iPad volgende maand in Nederland te koop zal zijn. Volgens een anonieme bron binnen Apple Benelux zal voor de iPad lancering op 22 juli eerst de iPhone 4 worden geïntroduceerd rond 15 juli in Nederland en België.

reclame voor de iPhone 4 in de metro van Tokyo

Na de lancering zal de iPhone 4 in Nederland ook meteen zijn uitverkocht. Vorig jaar gebeurde dit ook tijdens de lancering van de iPhone 3GS. De iPhone 3GS was op 26 juni 2009 even te koop in Nederland en binnen een dag vrijwel uitverkocht.

De volgende voorraad kwam pas een maand later binnen. Daarna was er een wachtlijst van twee maanden. Tot oktober was de levertijd van de iPhone 3GS een probleem. Met tussenpozen van enkele weken levertijd zakte de wachttijd in Nederland naar zo’n 2 weken. Niet alleen in Nederland want het was een mondiaal probleem. Zo verkocht de Italiaanse telecom provider 3 in september maandelijks 20,000 iPhones maar dit hadden er makkelijk 40.000 kunnen zijn.

Voor de lancering van de iPhone 3GS verkocht T-Mobile in Nederland maandelijks zo’n 10.000 iPhones. Volgens schattingen zijn het er nu jaarlijks zo’n 200.000 en dat is exclusief de verkoop van de iPhone via het grijze import circuit. De vraag naar de iPhone 4 zal ook in Nederland het aanbod ruimschoots overstijgen en aangezien Apple de productie capaciteit niet heeft vergroot en de vraag in het buitenland nog groter is vragen wij ons af hoe dit zal aflopen. Dat de vraag tien maal groter is dan bij de lancering van de iPhone 3GS vorig jaar is mooi voor Apple maar wij vrezen dat daarmee ook de wachttijden tien maal langer zullen zijn.