iPhone 4 in juli alleen exclusief verkrijgbaar via T-Mobile?

Steve Jobs maakte gisteren bekend dat de iPhone 4 vanaf juni te koop zal zijn in o.a. Nederland en België. Tijdens de keynote van Jobs kondigde T-Mobile al aan dat de iPhone 4 binnenkort te koop zal zijn in Nederland. Zoals bekend heeft T-Mobile een exclusief contract met Apple voor de verkoop van de iPhone in Nederland. Vodafone en KPN willen de iPhone 4 ook graag verkopen maar vooralsnog zijn er alleen maar geruchten dat de providers de iPhone 4 ook gaan leveren.

Exclusief?

Tijdens een gesprek met aandeelhouders heeft Tim Cook van Apple in april 2010 nog een opmerkelijke uitspraak gedaan. Volgens Cook gaat Apple de iPhone alleen nog exclusief via providers verkopen in de Verenigde Staten, Spanje en Duitsland.

“There are three countries where Apple has an exclusive relationship with carriers — the US, Germany, and Spain. We’ve moved markets from exclusive to not exclusive, and we see sales accelerate and marketshare improve, but that doesn’t mean anything. We think carefully about each of these at the country level”.

Het zou kunnen dat het moederbedrijf van T-Mobile, Deutsche Telekom de exclusieve contracten voor T-Mobile Nederland met Apple voor haar rekening neemt, waardoor de iPhone alsnog exclusief te koop zal zijn via T-Mobile in Nederland.

De uitspraak van Tim Cook hebben we destijds doorgestuurd aan PR Manager Priscilla Tomasoa van T-Mobile Nederland met de vraag of T-Mobile de exclusieve verkoop van de iPhone in Nederland kwijt raakt. Haar reactie:

“Over dit onderwerp doen wij geen mededelingen. Je zult je moeten wenden tot de leverancier van het product.”

We hebben dezelfde vraag destijds ook doorgestuurd naar Jurriaan Trommels van de PR-afdeling van Apple Nederland maar die reageert nooit op e-mail of telefoontjes. Je krijgt nog eerder een reactie van Steve Jobs dan van de PR-afdeling van Apple Nederland.

Netwerk problemen

De lancering van de iPhone 4 in Nederland in juli is al snel en komt op een moment T-Mobile zwaar onder vuur ligt vanwege het zwaar overbelaste netwerk. Er is beterschap beloofd en de provider lijkt er alles aan te doen om het netwerk weer op orde te krijgen.

Contract te vroeg verlengd

Ondertussen is er nog een andere grote groep mensen die na een telefonische aanbieding van T-Mobile in januari van dit jaar de nieuwe iPhone 4 lijken te missen. T-Mobile heeft destijds mensen met een iPhone 3G waarvan het contract binnen enkele maanden zou aflopen gebeld met een aanbieding om te verlengen. Daarbij zijn misleidende verkoop technieken gebruikt door te zeggen dat er dit jaar geen nieuwe iPhone op de markt zou komen en dat klanten daarom net zo goed konden overstappen op de iPhone 3GS.

“Er komt dit jaar geen nieuwe iPhone op de markt, de volgende iPhone gaat 2000 euro kosten, de volgende generatie iPhone gaat alleen werken op het 4G netwerk en dat bestaat in Nederland niet, er komt pas in 2011 weer een nieuwe iPhone op de markt etc, etc”.

Een grote groep mensen is op die aanbieding ingegaan en zit nu met een iPhone 3GS plus een contract van twee jaar. T-Mobile maakt inmiddels niet meer gebruik van het ingehuurde callcenter wat deze verkooptechnieken gebruikte. Feit is wel dat er sinds gisteren een grote groep mensen zal zijn die zich opgelicht voelen en er vrijwel niets aan kunnen doen.

Amerikaans voorbeeld

Amerikanen zijn beter af bij provider AT&T en kunnen een contract wat later dit jaar afloopt eenvoudig verlengen en kiezen voor de iPhone 4. Ze betalen voor de 16GB iPhone 4 dan $199 en voor de 32GB iPhone 4, $299. Dat is ook het bedrag wat je kwijt bent bij het afsluiten van een nieuw contract bij de provider. Mensen die een contract hebben wat pas na 2010 afloopt kunnen ook verlengen maar dan moeten ze wel diep in de buidel tasten. Ze betalen $399 voor de 16GB iPhone 4 of $499 voor de 32GB iPhone 4.

iPhone 4 kopen in de VS?

De iPhone 4 is verkrijgbaar via AT&T zonder contract en te koop voor $599 voor de 16GB iPhone 4 en $699 voor de 32GB iPhone 4. Of er ook een AT&T simlock op het toestel zit is op dit moment nog niet duidelijk maar als dat niet zo is dan zullen we zo snel mogelijk weer contact opnemen met Richard en Remco van de iPad u-bocht constructie ;) De Pre-orders beginnen op 15 juni en voor die tijd zal het wel duidelijk zijn of er een simlock op de iPhone 4 zit.

Prijzen voor de iPhone 4 via T-Mobile?

De tarieven voor de iPhone 4 zijn op dit moment nog niet beschikbaar. In de VS blijft de prijs van de iPhone 4 gelijk aan die van de iPhone 3GS. Dat zou kunnen betekenen dat de 16GB iPhone 4 in Nederland vanaf € 99,95 te koop zal zijn in combinatie met het goedkoopste contract van 24 maanden en de 32GB iPhone 4 vanaf € 199,95 met een contract van 24 maanden.