iPhone 3GS video kwaliteit

Video’s opgenomen met de iPhone 3GS kan je eenvoudig via het programma fotolader (OSX) importeren vanuit je iPhone 3GS. Het video formaat is Quicktime met een H.264, AAC codec. Het formaat van de video is VGA 640 x 480 met 30 beelden per seconde.

Het is ook mogelijk om video’s direct te publiceren op YouTube of per mail te versturen.

stuur

Het online zetten van een video van 1 minuut duurt volgens de indicator zo’n 6 minuten via een 3G verbinding maar in de praktijk duurt het meer dan tien minuten. Of dat aan de iPhone 3GS ligt of aan het T-Mobile netwerk of aan YouTube is ons niet helemaal duidelijk. Korte video clipjes gaan wel prima en staan binnen een minuut op YouTube.

stuur

Tijdens het versturen wordt de iPhone 3GS warm. Als je de batterij indicator van je iPhone 3GS aan hebt staan zal je ook zien dat het versturen van 1 minuutje video via een 3G verbinding al gauw zo’n 15 tot 20 procent batterij capaciteit kost. Als het te lang duurt zal de video upload naar YouTube afgebroken worden. Je krijgt dan een melding dat de video te lang is. Het is dus beter om lange video fragmenten via WiFi naar YouTube te versturen of via een computer.

Kwaliteit

De resulutie van de video is 4:3  (VGA, 640 X 480) dus geen 16:9 breedbeeld formaat. De hardware van de iPhone 3GS kan makkelijk 720p breedbeeld video aan maar de 3.0 software ondersteund dit (nog) niet. De 3 megapixel camera van de iPhone 3GS kan met de 600MHz processor van de iPhone 3GS makkelijk HD video (720p) aan. Waarom Apple gekozen heeft voor een lagere resolutie is ons niet helemaal duidelijk. Het heeft waarschijnlijk met de capaciteit van de batterij te maken. 720p video verbruikt 2 keer zoveel energie dan het huidige VGA video formaat. Wij snappen ook niet waarom Apple de eindgebruiker door middel van een software matige switch niet gewoon laat kiezen tussen VGA en 720p opname, net zoals je er ook voor kan kiezen om 3G aan of uit te zetten.

hofvijver

Desondanks ziet de VGA video resolutie er zeer goed uit. Als je er breedbeeld van maakt zou je het zelfs kunnen uitzenden op TV. Voorwaarde is wel dat je het materiaal uit de iPhone 3GS haalt. Via YouTube verlies je door compressie veel kwaliteit. Tijdens een test interview ontdekten we ook dat het opgenomen beeld materiaal niet helemaal lyp sync is. Bij een andere test opname op een dak met windkracht 4 presteerde de ingebouwde microfoon van de iPhone 3GS ook heel behoorlijk.

We zijn onder de indruk van de kwaliteit die beter is dan de meeste populaire smartphones zoals de Google G1 en de Nokia 95. Het is alleen nog niet zo dat je, je HD camera op marktplaats kan zetten.