iPhone 3GS of presse papier?

In België zijn afgelopen weekend 4000 iPhones gestolen en de kans is groot dat deze iPhones binnenkort worden aangeboden via websites zoals Marktplaats.nl De huidige “Marktplaats” dagwaarde van een nieuwe 16GB iPhone 3GS ligt rond zo’n 500 euro en voor de 32GB iPhone 3GS betaal je al gauw zo’n 600 euro. Als je een iPhone 3GS koopt via bijvoorbeeld Marktplaats dan is het niet ongebruikelijk dat de overdracht ergens op een station plaatsvindt of op andere plekken waar eenvoudig is af te spreken. Vaak zal het gaan om eerlijke verkopers die gewoon een bon kunnen tonen en een werkend toestel kunnen laten zien wat uit een geopende doos komt. Maar naar aanleiding van de diefstal in België afgelopen weekend willen we graag waarschuwen voor iPhone 3GS toestellen die worden aangeboden met kreten als nieuw in doos of in ongeopende verpakking.

iphone_activation

Als je voor een redelijk bedrag zo’n iPhone 3GS in ongeopende doos koopt en denkt dat je een super deal hebt gesloten dan is de kans groot dat je na het activeren van je iPhone 3GS niet meer zo blij bent. Een nieuwe iPhone 3GS moet je eerst via iTunes activeren voordat je hem kan gebruiken. Het is dus niet zo dat je een simkaart in het toestel kan stoppen en dat je direct kan bellen.

Door de iPhone via iTunes te registreren maakt de computer contact met de database van Apple. Daar kan aan de hand van het serienummer van de iPhone worden bekeken of de iPhone simlock vrij is en of het toestel gestolen is. Wordt de iPhone herkend als gestolen dan is hij onbruikbaar en is het niet mogelijk om het toestel te activeren. Je zit dan met een presse papier van een paar honderd euro. Wij gaan er ook vanuit dat Apple aan de hand van het IP nummer van de computer aan justitie doorgeeft dat iemand een gestolen toestel heeft proberen te activeren.

act