iPhone 3GS antenne is beter dan de iPhone 4 antenne

Een week na de lancering van de iPhone 4 is er een probleem wat inmiddels de bijnaam death grip heeft meegekregen. Op een aantal iPhones 4 zakt het 3G signaal (compleet) weg als je de iPhone 4 met je linker hand vasthoud. Volgens Apple is het probleem eenvoudig op te lossen door het kopen van een bumper maar consumenten denken daar anders over en overwegen inmiddels andere smartphones volgens een analist.

Een paar techneuten van Anandtech hebben het antenne signaal van de iPhone 4 getest en komen tot de conclusie dat de iPhone 4 een goede antenne heeft maar tijdens gebruik is de iPhone 4 minder dan de iPhone 3GS en de Google Nexus One.

Ze hebben een test gedaan waarbij ze de iPhone 4 stevig hebben vastgehouden aan de linkerkant, normaal, in een handpalm en in een case. Hieronder de resultaten in vergelijking met een iPhone 3GS en een Google Nexus One. Hoe lager het getal hoe beter…..

Om het bovenstaande resultaat te begrijpen heb je de onderstaande grafiek nodig waar je de numerieke waarden in decibel ziet van de ontvangst streepjes van het iPhone 4 display.

-51 dB is het beste signaal wat je kan ontvangen op een 3G netwerk.  Bij -113 krijg je de melding :geen netwerk”. Volgens Anantech is alles boven -107 prima voor data ontvangst en gesprekken. iOS 4 op een iPhone 4 heeft de eigenschap dat een signaalsterkte van 99 dBm tot -51 dBm zal worden weergegeven als 5 streepjes. Als je de zwarte rand aan de linkerkant van de iPhone 4 aanraakt zakt het signaal met 24 dBm. Als je een netwerk ontvangst hebt van -51 tot -75db en de zwarte streep aanraakt zakt het signaal met 24 dBm maar is het niet zichtbaar op het display van de iPhone 4.

Onder de -113 dBm worden gesprekken verbroken en is er geen dataverkeer meer mogelijk. Een softwarematige aanpassing aan de baseband van de iPhone 4 zou dat iets kunnen verhelpen maar de enige oplossing uit het onderzoek lijkt een bumper of een coating op de metalen rand van de iPhone 4 die als antenne fungeert.

In een hoesje werkt de iPhone 4 iets beter dan de Google Nexus One. Dat klinkt aardig maar ook de Google Nexus One staat niet echt bekend als een smartphone met een goed netwerk ontvangst. De prestaties van de iPhone 4 zonder bumper zijn zeer slecht. Volgens Apple hebben tests uitgewezen dat de iPhone 4 een betere ontvangst heeft dan de iPhone 3GS. Op de plank misschien maar tijdens gebruik niet. Het signaal van de iPhone 4 antenne valt bij een signaal van -113 dB wel minder snel weg. Voorlopig lijkt het er op dat je een iPhone 4 niet kan gebruiken zonder bumper case. Vreemd blijft wel dat er ook iPhone 4 gebruikers zijn die totaal geen problemen hebben. To Be Continued…..