iPhone 3G laat 3G netwerk zien maar is GPRS

Macworld heeft iets leuks ontdekt. Ze hebben de GSM ontvangst van een iPhone 3GS en een iPhone 3G met elkaar vergeleken. Wat blijkt de iPhone 3GS toont vaker een GPRS “bolletje” dan een 3G symbool van het netwerk ontvangst. Op plekken waar de iPhone 3G een 3G symbool laat zien heeft de iPhone 3GS GPRS ontvangst. Op het oog heeft de iPhone 3GS dus slechter ontvangst dan een iPhone 3G.

Macworld belde met Apple en die zijn op de hoogte van het probleem maar er is volgens Apple niets aan de hand. Het probleem zit in de software van de iPhone 3G. De software die de status bar aanstuurt (3G symbool of GPRS bolletje) is niet helemaal accuraat op een iPhone 3G. Deze toont vaak 3G terwijl je al op een GPRS netwerk zit op dat moment. De software laat op een iPhone 3GS wel de juiste status zien waardoor de ontvangst soms slechter lijkt dan een iPhone 3G.

Apple heeft ook een verklaring gegeven voor een ander veel voorkomend probleem: 5 streepjes ontvangst maar geen verbinding? Dat komt omdat er op dat moment veel mensen gebruik maken van dezelfde GSM mast of dat er veel mensen op een locatie tegelijkertijd (trein in de spits, evenement, centrum Den Haag, Binnenhof…) gebruik maken van een internet verbinding. Volgens Apple krijgen mensen die zich het laatst hebben aangemeld bij een druk GSM netwerk voorrang. Dus niet wie het eerst komt maar wie het laatst…. Wie het langst gebruik maakt van het netwerk op dat moment heeft het minste ontvangst.¬†Door even naar flightmode te schakelen of 3G even aan en uit te zetten zou je een betere verbinding moeten krijgen. In de praktijk werkt dat soms maar heel even volgens Macworld.

Op het Apple Support forum zijn de meeste iPhone 3GS gebruikers inmiddels overtuigd dat de sterkte van het 3G signaal minder is dan van een iPhone 3G. Dit komt dus omdat de de indicatie van een iPhone 3GS nauwkeuriger is dan een iPhone 3G. Als de verklaring van Apple klopt is het te verklaren maar vreemd is het wel.

Bron: Macworld

net