iPads zijn verboden in Downing Street 10 omdat je er op afstand mee kan afluisteren

iPads en iPhones zijn ideale tools om af te luisteren en dat is precies waarom de iPad op Downing Street 10, zeg maar het Torentje van de Engelse premier sinds vorige week verboden is tijdens belangrijke vergaderingen. Vermoedelijk ontstaan uit angst omdat buitenlandse inlichtingendiensten zoals de Amerikanen, China, Russen, Iraniërs en Pakistani meeluisteren tijdens vergaderingen. Het vertrouwen in afluisterende mogendheden is dankzij de NSA ernstig beschadigd, blijkbaar zo erg dat alle iPads vorige week tijdens een vergadering door de beveiliging uit een vergaderruimte zijn verwijderd tijdens een bijeenkomst met leden van het parlement.

Het was al langer bekend dat deelnemers aan belangrijke vergaderingen in Downing Street 10 hun smartphone moeten inleveren. Deze worden door de beveiliging in een geluidsdichte doos van lood gestopt die in en uitgaande audio en radiogolven tegen moet gaan. Afgelopen week is die maatregel ook ingevoerd op belangrijke ministeries door de de Britse inlichtingendienst MI5. Ambtenaren en ministers moeten hun telefoon tijdens gevoelige gesprekken in de doos van lood stoppen om lekken te voorkomen.

10

In Nederland zijn alle Eerste en Tweede Kamerleden voorzien van een iPad en daarnaast ook van een iPhone. Het is niet duidelijk of de Nederlandse veiligheidsdiensten al op de hoogte zijn van deze manier van afluisteren. Op zijn minst een aardige vraag voor het wekelijkse Vragenuurtje van de Tweede Kamer. Kan het desbetreffende Kamerlid er ook meteen even op wijzen dat het technisch mogelijk is dat spionerende mogendheden gewoon kunnen meekijken en luisteren met de camera van een pc of Mac.

Mocht je al paranoïde zijn dan zijn hier de instructies van de Amerikaanse geheime dienst NSA om je Mac te beveiligen. En ja die hebben we al in 2011 gegeven maar toen dacht iedereen nog dat het onzin was….

apple NSA