iPad verbruikt gemiddeld 2,5 keer meer data dan een iPhone

Dat de iPad meer data verbruikt dan een iPhone is geen nieuws. Veel websites bieden geoptimaliseerde webpagina’s aan voor de iPhone en die genereren minder data. De iPad maakt geen gebruik van mobiele websites en verbruikt daardoor ook meer data dan een iPhone. Bytemobile heeft een paar tests gedaan en het volume aan dataverkeer gemeten met een iPad.

  • USA Today 6.3x meer data
  • GoogleMaps  2.6x meer data
  • Bloomberg 2.5x meer data
  • eBay 1.5x meer data
  • Internet Movie Database (IMDb) 1.4x meer data

Minder dan 3 weken na de lancering van de iPad in De VS maakte de populaire website Wired.com bekend dat 26% van het mobiele dataverkeer naar een iPad ging:

De iPhone is de Hummer onder de smartphones qua dataverbruik. De iPad doet daar nog een schepje bovenop. AT&T zag vorig jaar een toename van 200% dataverkeer op het netwerk dankzij de iPhone. In Amerika is door de populariteit van de iPhone het AT&T netwerk in sommige grote steden volledig overbelast. De Amerikaanse overheid maakt zich inmiddels ook grote zorgen over de impact die de iPad gaat hebben op de mobiele netwerken.

De Federal Communications Commission (FCC) die verantwoordelijk is voor alle regelgeving in de Verenigde Staten met betrekking tot telecommunicatie heeft een bericht op de website geplaatst waarin staat dat ze zich grote zorgen maken over de impact van de lancering van de iPad. Ze denken dat het enorme dataverbruik van de iPad mogelijk ernstige gevolgen zal hebben voor het Amerikaanse telecom netwerk. Zo vrezen ze een overbelasting van het netwerk door de datastroom die alle iPad’s en iPhones genereren en dat het netwerk daar niet op gebouwd is.

Door de enorme toename van het aantal smartphones op de Nederlandse telecom netwerken zal het mobiele gebruiksgemak er dit jaar hier ook niet beter op worden. De klachten over slecht 3G ontvangst en slechte data verbindingen zullen alleen maar toenemen. Uitbreiding van het netwerk zit er voorlopig niet in terwijl het aantal smartphone gebruikers blijft stijgen.

De populariteit van de iPhone en de komst van de iPad zullen ook op het Nederlandse telecom netwerk een enorme impact hebben. Ruim voor de lancering van de iPad hebben we al geschreven over de conseqenties voor het mobiele netwerk als er steeds meer data slurpende “Hummers” van Apple op de markt verschijnen.

De opening van het RTL Nieuws van vandaag hadden wij overigens al op 3 januari: iPhone en Tablet ( de naam iPad was toen nog niet bekend) zijn funest voor het mobiele 3G netwerk

Bron: onderzoek Bytemobile