iPad en iPhone dienen bij ouders met jonge kinderen vooral om rustmomenten voor zichzelf te creëren

Uit onderzoek van Mediawijzer.net onder ruim 1000 ouders met kinderen tussen de 0 en 7 jaar blijkt dat het tabletgebruik door peuters en kleuters enorm is toegenomen. Vorig jaar maakte nog 1 op de acht 1-jarigen gebruik van een tablet nu is dat gestegen naar één op de drie. Die toename komt vooral door een stijging van het aantal tablets per huishouden, want die verdubbelde het afgelopen jaar bijna van 35% naar 67%.

39% van de ouders plakt zijn kind achter een iPad of tablet om een rustmoment te creëren en 37% weet blijkbaar niet hoe ze met hun kind om moeten gaan omdat ze een tablet ook gebruiken om verveling van het kind tegen te gaan. Toch heeft 46% van de moeders en 40% van de vaders liever dat hun kind met iets anders bezig is dan met digitale media. Vooral moeders geven de voorkeur aan gewoon speelgoed boven digitale media. Vaders hebben er minder problemen mee.

Ook smartphones zoals de iPhone zijn populair onder peuters. 40% van de 1 tot 3-jarigen gebruikt regelmatig een smartphone. In de leeftijdscategorie van 4 tot 7 jaar stijgt dit uiteindelijk tot 72% van de kinderen.

Het rapport “Iene Miene Media 2013″ is vandaag gepresenteerd tijdens de jaarlijkse campagne van Mediawijzer.net die zich richt zich op de mediaopvoeding van peuters en kleuters. Het volledige rapport van Iene Miene Media 2013 is via deze link te downloaden.

Dat de iDevices zoals de iPad en de iPhone populair zijn onder (Nederlandse) kinderen bleek onlangs nog uit gegevens van het gebruik van de Uitzending Gemist iOS app. Kinderen van 9 tot 13 jaar vragen de meeste programma’s op uit de online videotheek van de publieke omroep. Daarbij willen kids tussen 6 en 12 jaar geen Nintendo meer maar vooral een iPad van de Sint, Kerstman of voor hun verjaardag.

hector

Afgezien van het feit dat het gebruik van een iPhone of iPad door kinderen zeer verslavend werkt duiken ook de eerste berichten op over chronische nek-en schouderpijn bij Chinese kids door het langdurig gebruik van een iPad. Ook psychologen maken zich inmiddels zorgen over de snel groeiende groep jonge iOS gebruikers die de hele dag in het scherm van hun iPhone of iPad staren en niet meer buiten spelen en als ze ouder zijn alleen nog kunnen communiceren via een smartphone of tablet.