iPad 2 review

Steve Jobs introduceerde op 2 maart 2011 de iPad 2 de opvolger van de succesvolle eerste generatie iPad. Jobs noemde 2011 het jaar van de iPad 2. Grootste vernieuwingen zijn dat de iPad nu 2 camera’s heeft, een aan de voorkant en een aan de achterkant een A5 processor met twee krachtige cores en dat de grafische prestaties tot negen keer beter zijn. Dat klinkt allemaal mooi maar hoe goed is de iPad 2? Hierbij onze review van de iPad 2 die na de eerste generatie iPad geen revolutie is maar een evolutie van Apple’s derde post-PC product.

Volgens de technische specificaties van Apple heeft de iPad 2 een A5 processor met twee twee krachtige cores met een kloksnelheid van 1 GHz. Wij hebben de Geekbench 2 test gedaan en uit de test blijkt dat de kloksnelheid van de iPad 2 niet 1Ghz is maar slechts 894 Mhz. Daardoor is de iPad 2 niet 2x sneller dan zijn voorganger maar 1,5x maal sneller.

De grafische chip van de iPad 2 is volgens Apple tot wel 9x sneller dan zijn voorganger. Ook dat blijkt in de praktijk niet helemaal te kloppen en is 3 tot 7x een meer realistische weergave van de grafische prestaties van de PowerVR SGX543 chip in de iPad 2.

 

Net als de eerste generatie iPad heeft de accu van de iPad 2 ook een gebruiksduur van 10 uur. Omdat de iPad 2 zo’n 33% dunner is dan zijn voorganger een behoorlijke prestatie van Apple. In de eerste generatie iPad zaten twee accu’s die zo’n 27% van de ruimte in de behuizing innemen. In de iPad 2 is dat gestegen naar 49%.

De voor-en achteruit gerichte camera’s in de iPad 2 zijn vooral ontworpen voor videobellen via FaceTime met iPhone 4, vierde generatie iPod touch en Mac gebruikers. De iPad 2 kan video opnemen met een resolutie van 720p HD met 30 frames per seconde en foto’s nemen van 0,7 megapixel met een maximale resolutie van 960 × 720 pixels.

Net als de eerste generatie iPad zijn zowel de WiFi als WiFi + 3G modellen van de iPad 2 voorzien van 16, 32 of 64GB flash geheugen. Een iPad 2 met 128GB opslag capaciteit is voorlopig nog science fiction en waarschijnlijk ook niet nodig vanwege de cloud service die Apple mogelijk dit jaar al gaat aanbieden.

 

Net als vorig jaar tijdens de lancering van de eerste generatie iPad in 2010 kochten we ook dit jaar onze iPad 2 weer via USA2YOU en ontvingen we hem keurig en binnen 48 uur via FedEx in Delft op het moment dat er nog steeds lange rijen met Amerikanen voor de Apple Stores stonden om een iPad 2 te bemachtigen en de online orders inmiddels waren opgelopen naar 5 weken wachttijd.

In de doos de iPad 2 in folie, de USB-lichtnetadapter van 10W, dockconnector naar USB-kabel, gebruiksaanwijzing, 2 Apple stickers voor op je groenbak en als je een 3G iPad 2 hebt gekocht de sim eject tool om de micro Sim tray uit de 3G iPad te verwijderen. Onze lader is voorzien van een Amerikaanse netstekker maar het zou heel goed kunnen dat als de iPad 2 ook in Nederland te koop is vanaf 25 maart 2011 de lichtnetadapter is voorzien van een micro-USB aansluiting vanwege de nieuwe norm van de Europese Unie. Daarbij tref je dan ook een dockconnector naar micro USB-kabel aan.

 

Nieuw is dat de iPad 2 verkrijgbaar is in twee kleuren. De rand om het beeldscherm is wit of zwart. Wij hebben gekozen voor de witte 16GB WiFi-only iPad 2. Nadeel van een zwarte rand is dat je daar al gauw allemaal vingerafdrukken op ziet en niet op een witte rand. Nadeel van een witte rand is dezelfde reden waarom er gaan witte televisie worden verkocht, omdat een witte rand zou kunnen afleiden. Wij hebben dat niet zo ervaren en werken er net zo mee als we het afgelopen jaar hebben gedaan met een iPad met een zwarte rand. Veel gehoord argument is ook dat het witte model voor de dames is. Dat is net zo’n non-argument dat wij vinden dat een BMW Z4 of een MGB een vrouwenauto is, alhoewel dat laatste toch echt zo is.

De achterkant van de iPad 2 (links) is minder bol dan zijn voorganger (rechts) en mocht je, je afvragen wat die zwarte streep is aan de bovenkant, dat is de plastic rand waarachter de 3G antenne van de iPad 3G zit. Omdat de behuizing van de iPad is gemaakt van aluminium laat die geen radiosignalen door. Achter het Apple logo zit de WiFi antenne. Het industriële design is ten opzichte van de eerste generatie iPad behoorlijk vernieuwd. De rondingen kleiner geworden en de achterkant is nu recht, eigenlijk vergelijkbaar met de iPhone 4 die na de iPhone 3GS ook minder ronde hoeken heeft gekregen een een platte achterkant. De iPad 2 ligt beter in de hand dan de eerste generatie iPad, voelt echt 15% lichter aan en de achterkant is minder bol dan zijn voorganger waardoor de iPad 2 niet alleen beter op een tafel blijft liggen maar ook beter vast te houden is. Toch heeft de iPad 2 qua design ook wel wat weg van een vierde generatie iPod touch.

 

De bovenstaande afbeelding is niet in verhouding maar om te laten zien dat de iPad 2 veel overeenkomsten heeft met de vierde generatie iPod touch. De touch is nog steeds het dunste iDevice wat je kan kopen met zijn 7,2 mm, gevolgd door de iPad 2 met een dikte van slechts 8.8mm en de iPhone 4 is 9,3 mm “dik.”  De hoogte van de iPad 2 is 241.2 mm en de breedte: 185.7 mm.

Lees het vervolg van onze iPad 2 review op pagina 2