iOS 6 komt in de herfst met veel interessante nieuwe functies

Software ontwikkelaars kunnen vanaf vandaag alvast spelen met iOS 6. De verwachting is dat iOS 6 eind september, begin oktober beschikbaar zal zijn voor de massa. Vermoedelijk na de introductie van de volgende generatie iPhone. Apple liet vandaag tijdens de keynote alvast een aantal nieuwe functies zien van iOS 6.

Navigatie

Meest opvallende vernieuwing is een eigen applicatie voor navigatie en Apple gaat de kaarten van Google Maps volledig vervangen voor kaarten en data die eigendom zijn van Apple en Tom Tom. De navigatie werkt ook in combinatie met de spraak assistent Siri alleen zit er in iOS 6 nog geen ondersteuning voor Nederlands. De turn-by-turn aanwijzingen zullen vermoedelijk wel in het Nederlands worden gegeven. Tijdens de keynote zagen we ook een 3D mode en een bird’s eye view die er veelbelovend uitzien. Het is op dit moment nog niet duidelijk of de navigatie van Apple ook in Nederland beschikbaar zal zijn.

Facebook

In iOS 6 zit nu ook integratie met Facebook. Die werkt vrijwel identiek aan de huidige Twitter integratie.

FaceTime via 3G

In iOS 6 is het ook mogelijk om FaceTime gesprekken te voeren via een 3G verbinding. Probleem is alleen dat telecom providers in Nederland dit nog tot 1 januari voor nieuwe abonnementen kunnen blokkeren en tot 1 januari 2014 voor lopende abonnementen. Maar het zou ook kunnen dat de providers dit vanwege de netneutraliteit al eerder gaan gedogen.

Photo Streams

In iOS 6 is het mogelijk om Photo Streams via iCloud te delen met vrienden en vriendinnen (contactpersonen). Mensen die je kent kunnen reacties geven bij foto’s.

VIP Mail

Net als OS X Mountain Lion krijgt iOS 6 ook een VIP Mail functie. Mail van belangrijke personen verschijnt meteen op je lockscreen. Net zoals dat nu ook al gebeurt met belangrijke notificaties.

Passbook

met de nieuwe applicatie Passbook kan je virtueel toegangskaarten downloaden. Op het display van je iPhone verschijnt een QR code die je toegang verschaft tot een concert, evenement maar je kan het ook gebruiken voor bijvoorbeeld een vliegticket.
Filteren van gesprekken

Nieuw in iOS 6 is dat je telefoongesprekken kan filteren. Via de Do Not Disturb functie bepaal je zelf wie je belt en dat kan s’nachts heel handig zijn. Nieuw is ook een noodgeval functie. Als iemand tot 3 maal belt naar je telefoon krijg je tijdens een gesprek meteen verbinding met die persoon. Handig voor mensen die soms uren aan de telefoon, in dit geval iPhone hangen.

Siri

Apple kondigde vorig jaar aan dat Siri dit jaar ook in Nederland beschikbaar zou zijn. Dat is in iOS 6 nog niet helemaal gelukt. Tijdens de keynote zagen we allemaal mooie nieuwe spraakfuncties waar we hier voorlopig nog niets aan hebben.

Mooi waar kan ik iOS 6 downloaden?

Sinds vandaag is er een beta versie van iOS6 beschikbaar voor software ontwikkelaars. De komende dagen zal er veel informatie uitlekken over de nieuwe functies van iOS 6. iOS 6 zal in september/oktober beschikbaar zijn voor eigenaren van de tweede en derde generatie iPad en vanaf de iPhone 3GS en vierde generatie iPod touch kan je rond die tijd ook updaten.