iOS 5 is in het najaar gratis verkrijgbaar met 200 nieuwe functies

Apple onthulde eerder vanavond iOS 5 met 200 nieuwe functies. IOS 5 is in het najaar gratis verkrijgbaar als update en werkt op de iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 1, iPad 2 plus de derde en vierde generatie iPod touch.

iOS 5 brengt een geheel nieuw notificatie systeem, Notification Center. Als je een bericht ontvangt terwijl je bijvoorbeeld een spelletje aan het spelen bent zie je bovenin beeld een notificatie van het bericht met een samenvatting van de inhoud. Om het bericht te lezen maak je een swipe beweging van boven naar beneden.

Net zoals de Android zie je een lijst met notificaties van bijvoorbeeld gemiste gesprekken, nieuwe mail , SMS, berichten die je hebt ontvangen via iMessage, reacties op Instagram updates en het weer of aandelenkoersen. Als je op een bericht klikt opent de bijbehorende applicatie.

Het lockscreen heeft nu ook (eindelijk) een overzicht van alle berichten die je hebt ontvangen. Via een swipe beweging naar rechts ga je direct naar de bijbehorende applcatie om een reactie te sturen.

Nieuw is ook Newsstand wat vergelijkbaar is met de iBook Store. Via Newsstand koop je tijdschriften en kranten. Nieuwe edities worden automatisch op de achtergrond geüpdatet zodat je altijd de meest recente editie tot je beschikking hebt, tenminste als je een abonnement hebt.

De applicatie Reminders is vergelijkbaar met de applicatie remember the milk, via de app maak je to do lijstjes. Reminders kan je synchroniseren met Outlook en iCal en zorgt ervoor dat al je iOS devices up to date zijn. Je kan ook een locatie toevoegen aan de lijstjes zodat je een alarm hoort als je een locatie verlaat of aankomt.

We schreven het al vorige week maar iOS 5 heeft volledige twitter integratie in alle applicatie die gebruik maken van Twitter. De standaard apps die op een iPhone staan (Foto’s, YouTube, Safari en Maps) maken allemaal gebruik van Twitter maar ook apps van derden kunnen na een keer inloggen Twitter gebruiken. Het is inmiddels duidelijk dat je ook meerdere Twitter accounts kan configureren.

De interface ziet er erg mooi uit en bij foto’s kan je bijvoorbeeld ook nog een locatie toevoegen.

Safari krijgt een update en zal nog sneller zijn dan de huidige versie. In Safari nu ook de mogelijkheid om webpagina’s op te slaan om ze later te lezen. Als je een pagina opslaat op je iPhone kan je het later teruglezen op je iPad. Vergelijkbaar met Instapaper. Nieuw is ook de mogelijkheid om tabs toe te voegen zodat je sneller kan switchen tussen webpagina’s.

Met iOS 5 heb je direct toegang tot de camera functie via het lockscreen van je iPhone en de volumetoets kan nu als ontspanknop gebruikt worden. Vergelijkbaar met de functie die ooit door Apple is verbannen uit Camera+ Via pinch bewegingen kan je inzoomen maar het is ook mogelijk om foto’s te roteren en te schalen. In de foto applicatie zit een functie om rode ogen te verwijderen en om foto’s te verbeteren.

De mail applicatie heeft een nieuwe verbeterde interface gekregen en het is nu ook mogelijk om mail met RTF opmaak te versturen. Leuk is ook dat het keyboard van iOS 5 een split functie heeft zodat je met twee duimen kan typen. Vooral handig als je een iPad hebt.

Met Airplay mirroring kan je alles wat je op je iPad 2 ziet en hoort delen via een televisie, draadloos. Video games, foto’s, video, apps of browsen op het web.

Apple heeft het WhatsApp idee gekopieerd en een nieuwe naam gegeven: iMessage. Een messaging service voor iOS gebruikers waarmee je tussen iOS gebruikers niet alleen berichten kan versturen maar ook foto’s, video, contacten en groepsberichten. We zijn benieuwd wat KPN daar voor gaat vragen.

De iPhone en de iPad zijn inmidels al voor veel mensen een vervanger voor een Mac of PC. iOS 5 brengt veel verbeteringen voor het post-pc tijdperk en het is met iOS 5 mogelijk om een iOS device zonder een computer te activeren.

IOS 5 brengt ook OTA updates zodat je niet meer een iDevice via iTunes moet updaten en de updates zijn slechts patches van de firmware zodat je niet elke keer honderden megabytes aan iOS firmware moet downloaden, nou ja nog een keer als iOS 5 beschikbaar is.

Backup en synchronisatie van je iPhone kan nu ook via een WiFi netwerk en het is niet meer nodig om in het bezit te zijn van een Mac of PC om een iPhone in gebruik te nemen. Je voert je Apple-ID in en kan meteen aan de slag.

Software ontwikkelaars kunnen iOS 5 vandaag al downloaden maar de rest van de iWereld moet nog wachten tot september.

Meer over iOS 5 op de Apple website