iOS 5.1 verhelpt batterijproblemen iPhone 4(S)

Vorige week woensdag verscheen iOS 5.1 met een aantal verbeteringen. In de release notes staat ook een “improved battery life” omschreven en dat kunnen we inmiddels bevestigen. Er is bij meerdere iPhone 4S gebruikers een positieve verbetering van de stand-by tijd gemeten en iPhone 4 gebruikers melden dat de gebruiksduur van de accu aanzienlijk langer is geworden.

Sinds de release van iOS 5 hebben iPhone 4 en iPhone 4S gebruikers last gehad van een korte gebruiksduur van de accu. Na de update naar iOS 5.1 merk ik dat de batterij indicator van de accu van mijn iPhone 4 s’nachts op 100% blijft staan. Daarvoor verloor de accu binnen 7 uur toch al gauw zo’n 5% aan capaciteit.

Als jouw accu nog steeds problemen heeft dan is het goed om te weten dat het goed is om 1 keer per maand de batterij van je iPhone te kalibreren. Opladen tot 100% en dan weer helemaal laten leeglopen tot je iPhone vanzelf uitvalt.

Hierbij ook nog enkele tips om een (nog) langere stand-by tijd te halen met je iPhone:

1. Gebruik zo min mogelijk locatie gegevens het gebruik van deze functie maakt gebruik van de ingebouwde GPS van de iPhone. Deze verbruikt veel energie. Zet de locatie services gewoon aan als je ze nodig hebt en weer uit na gebruik.

2. Zet Push Notificaties en Push Mail uit het gebruik van push notificaties en push mail is een aanslag op de standby tijd. Als je mail ophaalt via een Exchange server via de push service dan haal je zeker het eind van de dag niet. Het is beter om een tijdinterval in te stellen om mail op te halen. Ook Push Notificaties om bijvoorbeeld notificaties te ontvangen van Twitter of IM applicaties zijn een redelijke aanslag op de uiteindelijke standby tijd van je iPhone.

3. Tijdinterval mail instellen Elke keer als je iPhone mail ophaalt van de server komt hij uit sleep mode. Dit kost energie. Als je een interval van 15 minuten gebruikt is dit al beter maar het is nog beter om eenmaal per uur mail op te halen of handmatig als je, je iPhone weer gebruikt. Dit scheelt ook aanzienlijk in de standby tijd.

4. Zet WiFi uit Als je WiFi aan laat staan zoekt je iPhone regelmatig naar toegangspunten. Dat zoeken kost ook energie. Zet WiFi uit als je het niet gebruikt.

5. helderheid van je iPhone scherm meer helderheid kost meer energie…

6.  Zet 3G uit Als je accu bijna leeg is kan je iPhone nog enkele uren functioneren via EDGE door 3G uit te zetten. Ook als je de iPhone alleen gebruikt om bereikbaar te zijn scheelt dit enorm in de standby tijd. Je hebt geen 3G nodig om te bellen… We hebben vorig jaar op verzoek een test gedaan door 3G uit te zetten op een iPhone 3G en die haalde toen 9 dagen stand-by met minimaal gebruik.

7. Zet de equalizer van je iPod uit De equalizer functie die je kan vinden onder het iPod instellingen menu staat bekend als een batterij killer. Zet deze functie uit.

8. Automatisch slot op 1 minuut zet deze functie op 1 minuut. Je kan het vinden onder Instellingen, Algemeen, Automatisch slot.

9. Vibratie functie in games veel games hebben een vibratie functie die ook veel energie gebruikt. Deze functie is uit te zetten in de settings van een spel.

10. Download geen iTunes of App Store bestanden via 3G Het downloaden van muziek, films of programma’s via iTunes of de App Store via een 3G verbinding kost veel energie. Download bestanden zoveel mogelijk via je computer en synchroniseer ze dan naar je iPhone.

11. Updaten Installeer altijd de nieuwste firmware updates. In deze updates zitten bijna altijd verbeteringen voor de standby tijd van je iPhone en in dit geval pakt de iOS 5.1 update dus zeer gunstig uit qua stand-by tijd.

12. Gebruik Bluetooth zo min mogelijk Het gebruik van Bluetooth, om verbinding te maken met een draadloze headset of een ander A2DP apparaat kan de accu van je iPhone binnen enkele uren volledig leeg “zuigen”. De bovenstaande tips verbeteren allemaal de standby tijd van je iPhone. Probleem is wel dat hoe meer je van die tips gebruikt des te minder functionaliteit je nog hebt. Je smartphone is ineens niet zo smart meer…