iOS 4.3 is nu beschikbaar

Apple heeft zojuist iOS 4.3 vrijgegeven voor de iPhone 3GS, iPhone 4, de eerste generatie iPad en de iPad 2 en de derde plus vierde generatie iPod touch. Sommige functies zijn alleen exclusief voor de iPhone 4 zoals de Persoonlijke hotspot functie. Alle iOS gebruikers kunnen na de update sneller mobiel surfen met Safari dankzij de Nitro JavaScript-engine. Nieuw is ook iTunes Thuisdeling, verbeteringen in AirPlay en de mogelijkheid om met de schakelaar aan de zijkant van een iPad de schermrotatie te vergrendelen of het geluid uit te schakelen. Een overzicht van de belangrijkste vernieuwingen van iOS 4.3:

Safari met Nitro JavaScript-engine

Browsen op het internet via de standaard Safari browser zal na de iOS 4.3 update aanzienlijk sneller zijn dankzij de nitro JavaScript-engine. Eerst toegepast op de desktopcomputers en nu ook op de iPhone, iPad en iPod touch. Dankzij JIT-compilatie (just-in-time) verdubbelt de Nitro-engine de snelheid waarmee JavaScript wordt uitgevoerd. Met de Nitro JavaScript-engine is Safari nu een nog betere mobiele browser, die dankzij zijn snelheid zelfs de meest complexe interactieve websites met gemak aankan.

Persoonlijke Hotspot

De Persoonlijke hotspot functie is vergelijkbaar met tethering waarmee je een Wi-Fi netwerk maakt van het 3G signaal van je iPhone 4. Vooral handig als je met je MacBook of PC onderweg geen normaal WiFi toegangspunt bij de hand hebt. Na het aanzetten van de Persoonlijke hotspot functie op je iPhone 4 deel je de mobiele data verbinding met je Mac, PC, iPad of ander device. Tot zover de vergelijking met tethering, nieuw is dat je via de Persoonlijke hotspot je 3G verbinding tot wel 5 devices kan delen. 3 via Wi-Fi en nog eens 2 via Bluetooth of USB via een beveiligde verbinding met een wachtwoord wat je op je iPhone 4 instelt. Nieuw is ook dat je de Persoonlijke hotspot aan kan laten staan omdat je iPhone 4 de functie automatisch uitschakelt als er geen externe verbinding actief is.

De functie van de Persoonlijke hotspot is vrijwel hetzelfde als een MiFi (pocket hotspot) waar je toch al gauw zo’n €100 voor betaald en met de iOS 4.3 update krijg je deze nieuwe functie geheel gratis. Probleem is dat je er geen gebruik van kan maken omdat de Nederlandse telecomproviders tethering niet toestaan op het mobiele netwerk.

De persoonlijke hotspot zet je aan via Instellingen, Persoonlijke hotspot. Via het schuifje zet je de functie aan en voor W-iFi toegang moet je een wachtwoord invullen zodat niet iedereen gratis gebruik kan maken van je 3G signaal.

 

Thuisdeling

Met het nieuwe iTunes Thuisdeling kunnen iOS 4.3 gebruikers via een lokaal Wi-Fi-netwerk vanuit de iTunes-bibliotheek op hun Mac of pc muziek, films en televisieprogramma’s afspelen op een iPad, iPhone of iPod touch. Met één tik van je vinger geniet je op elke plek in huis van alle media in je iTunes-bibliotheek. Je kunt een film streamen vanaf je Mac in de ene kamer naar je iPad in een andere. Of je streamt een iTunes-mix van je kantoor naar de iPod touch in de keuken. Met Thuisdeling op je iPad, iPhone of iPod touch heb je overal in huis je hele iTunes-bibliotheek bij de hand.

Via iTunes op je desktop activeer je de thuisdeling optie. Als je het niet kan vinden in de linker kolom kies je in de menubalk Geavanceerd en de optie Schakel thuisdeling in. Na het invoeren van je Apple ID en je wachtwoord kan je, je iTunes bibliotheek benaderen met je iPhone of een iPad.

Om de iTunes bibliotheek op je iPhone of iPad te kunnen zien moet je thuisdeling eerst inschakelen. Ga naar Instellingen en kies iPod. Onder Thuisdeling vul je, je Apple ID en je wachtwoord in. Sluit de instellingen en ga naar de iPod app in het beginscherm van je iPhone of iPad. Onder menu optie Meer zie je een huisje staan met de naam Gedeeld, als je daar op klikt zie je de iTunes bibliotheek van je desktop computer in je iPhone. Als je op de naam van de gedeelde bibliotheek klikt kan je muziek of video afspelen of weergeven.

AirPlay

iOS 4.3 brengt ook verbeteringen in AirPlay, de draadloze technologie waarmee je muziek, foto’s en video naar je Apple TV kunt streamen. Met iOS 4.3 kun je nog meer materiaal naar je televisie streamen, zoals videomateriaal van apps, websites, video’s uit de Foto’s-app en voorvertoningen uit de iTunes-app.  Video-opnames die zijn gemaakt met de iPad 2, iPhone of iPod touch kan je nu rechtstreeks vanuit de Foto app naar je Apple TV streamen.

Via: persbericht Apple