iOS 4.2 heeft nieuwe technologie om congestie op het netwerk tegen te gaan

Nokia Siemens Networks heeft meegeholpen met de ontwikkeling van de iOS 4.2 firmware om congestie op het netwerk tegen te gaan. Sinds de introductie van de iPhone in de VS heeft telecom provider AT&T veel last van congestie, ophoping of verstopping van het netwerk. T-Mobile heeft hier ook mee te maken (gehad). In de iOS 4.2 firmware zit “Fast Dormancy technology” van Nokia Siemens Networks¬†die de verstopping van het netwerk moet verminderen en er ook voor zorgt dat de accu van de iPhone langer meegaat.

Network Controlled Fast Dormancy (NCFD), is ontwikkeld door Nokia Siemens Networks en zorgt ervoor dat smartphones in een “intermediate state” met het netwerk zijn verbonden in plaats van constant contact te maken. Een soort slaapfunctie waarbij de smartphone alleen contact maakt met het netwerk als het nodig is. De NCFD functie zorgt er ook voor dat de smartphone niet constant verbindingen moet gaan opbouwen en dat spaart energie. Mocht je provider gebruik maken van de NCFD technologie van Nokia Siemens Networks dan zou je inmiddels moeten merken dat de accu van je iPhone langer meegaat maar dan moet je wel gebruik maken van de iOS 4.2 firmware.

Het verschil tussen een netwerk met NCFD technologie en zonder is bijna een verdubbeling in standby tijd van de iPhone. Het is onduidelijk of er in Nederland providers zijn die gebruik maken van de NFCD technologie.

Eerder dit jaar bleek al dat AT&T technici op bezoek zijn geweest bij Apple in Cupertino om de iPhone designers een cursus te geven hoe een telecom netwerk precies werkt. Dat was nodig omdat de iPhone constant verbinding maakte met een GSM-mast en dat zorgt ervoor dat het AT&T netwerk overbelast raakte.