Introductievideo iPhone journalistiek voor BBC News verslaggevers: Portable News Gathering vanuit je jaszak

Onlangs schreven we nog over journalist Philip Bromwell die met zijn iPhone volledig reportages maakt en monteert voor het Journaal in Ierland. De beelden zien er voor de gemiddelde kijker waarschijnlijk niet eens slecht uit maar het mist toch wel enige vorm van professionaliteit. Bromwell heeft samen met inmiddels 1200 journalisten een “VJ” bootcamp gehad bij de BBC en daar ontdekten we gisteren een introductie video van die vreemd genoeg niet is opgenomen met een iPhone….

bbc

Uit de video blijkt dat de meeste BBC verslaggevers inmiddels een iPhone gebruiken met de bijbehorende PNg app en om nog enige vorm van kwaliteit te kunnen bieden hebben de verslaggevers een VJ bootcamp gehad om hun iDevice te kunnen gebruiken bij (grote) nieuwsgebeurtenissen.

PNG

De BBC heeft een aparte Portable News Gathering applicatie ontwikkeld die exclusief te gebruiken is voor BBC verslaggevers. De app heeft een paar belangrijke functies zoals een tip om je iPhone op vliegtuigmode te zetten tijdens de opname en je kan via de applicatie alleen video registreren op landscape mode. Journalisten kunnen materiaal via de BBC Portable News Gathering app direct uploaden naar de BBC redactie in het goede video of audio formaat. De onderstaande video geeft een aantal goede tips voor de beginnende iPhone Journalist. De techniek is er al sinds 2009 maar komt nu pas een beetje op gang.

Inmiddels zijn de eerste nieuws video’s al uitgezonden bij de BBC. Hieronder zie je een voorbeeld waarbij opvalt dat de verslaggever of de producer niet goed heeft opgelet bij het zien van de bovenstaande introductievideo. Het Oxford Circus logo is scherp maar de verslaggever niet.

Sinds de introductie van de iPhone en Twitter voorzien burgerjournalisten grote nieuwsorganisaties regelmatig van foto’s en video’s. Naast Twitter zijn er ook veel applicaties die een burgerjournalist kunnen helpen met het verspreiden van nieuwswaardige gebeurtenissen. Die zijn eigenlijk allemaal overbodig als je de bovenstaande introductievideo een keer goed bekijkt. Als je ooggetuige bent van een nieuwsfeit is verspreiding via Twitter nog steeds de snelste weg.

bbc radio