Introductie van Siri in Nederland is ondergang van het mobiele netwerk

De virtuele assistent in de iPhone 4S blijkt voor nogal wat extra dataverkeer te zorgen. Uit onderzoek van het Amerikaanse telecomnetwerk bedrijf Arieso blijkt dat de iPhone 4S tweemaal zoveel data verbruikt als een iPhone 4, drie maal het gemiddelde datavolume van een iPhone 3G gebruiker en zelfs meer dan het dataverkeer van een mobiele iPad gebruiker.

Onderzoek gedaan door Arie wie? horen we je zeggen… Arieso geeft advies aan cliënten zoals Vodafone en Telefonica hoe ze de telecomnetwerken beter kunnen ontlasten van overtollig dataverkeer. Siri, de virtuele persoonlijke assistent in de iPhone 4S is volgens het bedrijf de boosdoener van de verdubbeling van het dataverkeer. Arieso heeft het onderzoek gedaan onder 1 miljoen Europese telecom gebruikers van een niet nader te noemen telecombedrijf, lees Vodafone en uit dat onderzoek blijkt dat Siri een enorme belasting is voor het netwerk. Het onderzoek is gedaan in Engeland, Duitsland of Frankrijk omdat Siri in de overige Europese landen nog niet beschikbaar is.

De verwachting is dat Siri dit jaar ook volledig gaat functioneren in de overige Europese landen waaronder Nederland. Telecom operators kunnen alvast voorbereidingen gaan treffen en het zou ons niet verbazen als de Nederlandse telecomproviders Siri gaan blokkeren om een overbelasting op het netwerk tegen te gaan. Net zoals sommige providers dat nu ook al doen met de Mobiele Hotspot functie van de iPhone. Op het moment dat je een Vodafone of T-Mobile simkaart gebruikt is die functie ineens spontaan verdwenen.

Een verdubbeling van het dataverkeer onder iPhone 4S gebruikers in Nederland zorgt in ieder geval voor een te zware belasting van de netwerken in de randstad. De mobiele netwerken van Vodafone en T-Mobile staan nu al op afknappen en het zal ons niet echt verbazen als het KPN netwerk door de introductie van Siri ook ernstige problemen krijgt.

Bron: Bloomberg en Reuters