Instagram Twitpic, picplz, Color, yFrog en Lockerz kunnen je foto’s misbruiken

Inmiddels gebruiken miljoenen eigenaren van een iPhone Instagram, de zeer populaire gratis applicatie om foto’s te delen met je vrienden, vriendinnen en de rest van de wereld. Wat veel Instagram gebruikers niet weten is dat je door het gebruik van de app ook meteen afstand doet van de rechten van de foto’s. Volgens de gebruiksvoorwaarden kan Instagram “fully paid and royalty-free, worldwide” gratis gebruik maken van jouw foto’s. Alleen Instagram gebruikers die er voor kiezen om hun foto’s privé te houden vallen buiten deze regel.

By displaying or publishing (“posting”) any Content on or through the Instagram Services, you hereby grant to Instagram a non-exclusive, fully paid and royalty-free, worldwide, limited license to use, modify, delete from, add to, publicly perform, publicly display, reproduce and translate such Content, including without limitation distributing part or all of the Site in any media formats through any media channels, except Content not shared publicly (“private”) will not be distributed outside the Instagram Services.

Naast Instagram hebben ook Twitpic, picplz, Color, yFrog en Lockerz vergelijkbare algemene voorwaarden. Wij gebruiken al enige tijd Mobypicture om foto’s te delen via o.a. Twitter en dan ben je er zeker van dat de foto’s die je maakt ook jouw eigendom blijven.

Aanleiding om dit te melden is dat veel mensen nog steeds niet op de hoogte zijn van de algemene voorwaarden van diensten om foto’s te delen. Zo ook Stefanie Gordon die afgelopen week een unieke foto maakte met haar iPhone van de lancering van de spaceshuttle Endeavour. De foto deelde ze via Twitter en Twitpic. De afbeelding ging de hele wereld over maar er waren slechts enkele persbureau’s die de moeite namen om Stefanie te benaderen voor het gebruik van haar foto en een vergoeding daarvoor. De foto verscheen wereldwijd in dagbladen en tijdschriften maar veel heeft Stefanie er niet aan overgehouden. Dat was ook niet haar intentie maar ze is wel erg verbaasd dat veel websites en kranten de foto publiceren zonder de moeite te nemen om toestemming aan haar te vragen. Inmiddels heeft ze zich er maar bij neergelegd en neemt ze genoegen met een bronvermelding van haar naam.

Via: John Edwin Mason Tip via: @elskamp