In Italië geeft Apple nu ook officieel twee jaar garantie op Apple producten

De Italiaanse antitrust autoriteit, Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM) riep vorig jaar Apple in Italië op het matje omdat consumenten na aankoop van een iPhone, Mac of iPad maar één jaar garantie kregen. Volgens Europese regelgeving hebben consumenten minimaal recht op een garantie periode van twee jaar. Daarbij proberen de meeste Apple Stores bij aankoop van een Apple product consumenten ook nog eens AppleCare te verkopen, een aanvullend pakket zodat je in totaal recht hebt op 3 jaar garantie.

Volgens de AGCM is dat misleiding van consumenten omdat ze al recht hebben op 2 jaar garantie. Apple kreeg onlangs al een boete van 900.000 euro vanwege de misleiding van de garantievoorwaarden en sinds vandaag staat er dankzij de Italiaanse antitrust autoriteit op de Italiaanse Apple website ook een melding bij de AppleCare pakketen dat je als consument al recht hebt op twee jaar garantie. In de tekst ook een verwijzing naar het Europese recht waarin staat dat je als ingezetene van Italië gewoon recht hebt op twee jaar garantie en niet op 1 jaar.

Ook in Nederland blijven de Apple “premium” resellers nog steeds verkondigen dat je maar 1 jaar garantie hebt op een Apple product. Bij aankoop van een Mac, iPad of iPhone proberen ze je ook AppleCare aan te smeren terwijl zij natuurlijk ook op de hoogte zijn van de Europese wetgeving. Om er zeker van te zijn dat je gewoon twee jaar garantie krijgt kan je daarom beter je Apple hardware kopen bij Dixons. Daar krijg je op papier twee jaar garantie en is het niet nodig om te gaan bedelen na 1 jaar als er iets mis gaat om de 2 jaar garantie te krijgen waar je al recht op hebt.

Het lijkt ons logisch dat Apple na Italië nu ook in de rest van Europa officieel 2 jaar garantie gaat geven. Daarbij heb je met consumentenrecht ook nog zoiets als een gelijkheidsbeginsel dus in andere Europese lidstaten verkondigen dat je daar maar 1 jaar garantie krijgt zou echt absurd zijn. In Italië heeft Apple tot maart de tijd om de teksten en verwijzingen van garantiebepalingen aan te passen naar de wettelijke norm van twee jaar.