In App Purchase met kinderen kan een dure hobby zijn

De BBC heeft een verhaal over iets wat waarschijnlijk heel herkenbaar is voor ouders met kinderen. Veel applicaties die gemaakt zijn voor kinderen op de iPad maar ook voor de iPhone hebben een In App Purchase optie. Via het aankopen in applicaties kan je sommige gratis applicaties upgraden om zo nieuwe functies aan een applicatie toe te voegen. Kinderen zegt dat niets en dat kan ouders (veel) geld kosten.

De Englese Matthew van zes jaar is een fan van de gratis applicatie Tap Resort Party waar je via de In App Purchase optie extra credits kan kopen in de vorm van schelpen om een droom eiland te bouwen. De onschuldige schelpen die je in het spelletje nodig hebt om aankopen te doen lijken virtueel maar kosten in werkelijkheid geld. De bedragen voor de aankoop van schelpen kunnen oplopen tot € 79,99 waarvoor je 2400 schelpen krijgt in het spel.

De vader van Matthew liet zijn zoon het gratis spel spelen maar kwam er na een paar dagen achter dat er een paar honderd Engelse ponden van zijn rekening waren afgeschreven via zijn iTunes account. Zoontje Matthew kocht in zijn ogen meerdere malen virtuele schelpjes die per keer £59.99 kosten.

Om aankopen te doen in de App Store heb je soms geen iTunes wachtwoord nodig. Na een update van een applicatie of een aankoop blijft het iTunes wachtwoord tot 15 minuten beschikbaar voor andere aankopen. Na die 15 minuten moet je opnieuw het wachtwoord invoeren. De vader van Matthew heeft waarschijnlijk na een update het toestel aan zijn zoontje gegeven die vervolgens geen wachtwoord nodig had voor de aankoop van zijn schelpjes.

Voor mij als vader van een zoontje van vijf is het bovenstaande verhaal heel herkenbaar. Ik heb zelf ook wel eens iTunes afrekeningen op mijn bankrekening voorbij zien komen waarvan ik zeker wist dat ik ze nooit had gekocht. Tussen de aankoop en de afrekening zitten meestal een paar dagen waardoor je al gauw de neiging hebt om de creditcard maatschappij de schuld te geven maar als je even een paar dagen terug denkt…. Je kan dit voorkomen door na een update of aankoop uit te loggen in de App Store. Apple geeft het advies om Parental Controls aan te zetten. Het ouderlijk toezicht kan de In-App aankopen ook beperken.