iMotion: iPhone Stop Motion (Time-Lapse) applicatie

Stop motion is een filmtechniek die voor de komst van digitale animatie gebruikt werd om speciale effecten te creëren in films. Voor het maken van stop motion animaties (time-lapse) zijn al enkele iPhone applicaties verschenen in de App Store. Nadeel is dat ze nogal prijzig zijn en meestal niet zo goed functioneren.

imotion copy

iMotion is een nieuwe iPhone applicatie om stop motion animaties te maken en werkt erg goed en is eenvoudig. De foto’s kan je automatisch laten nemen na een tijdinterval of handmatig. Van de foto’s maakt iMotion vervolgens een gif animatie. Per animatie kan de applicatie maximaal 500 foto’s maken en die verwerken tot een animated gif bestand wat je kan versturen via e-mail. De animaties zijn ook op te slaan in de iMotion applicatie. Met onion skin via een slider kan de relatieve transparantie van de foto’s worden ingesteld.

imotion2

De huidige iMotion versie is nog wat beperkt en maakt animated gifs van 160 × 214. De onderstaande test die we uit de hand hebben gedaan bestaat uit 12 foto’s. Het is jammer dat de afbeeldingen zo klein zijn en niet ook meteen te delen zijn via twitter. Maar de ontwikkelaar van de iMotion software heeft grote plannen voor de komende update van iMotion begin november. Als het probleem met het exporteer formaat begin november is opgelost en er een Quicktime exporteer functie in zit dan is de iMotion iPhone applicatie een koopje ten opzichte van andere time lapse iPhone applicaties. Als je in Landscape mode (horizontaal) een stop motion hebt gemaakt dan exporteert iMotion het animated gif bestand in Portrait (staande) mode. Dit is met een desktop beeldbewerking programma eenvoudig op te lossen maar niet echt handig. In de nieuwe versie is dit ook opgelost.

imotion

iMotion krijgt begin november een update waarmee een aantal nieuwe mogelijkheden worden toegevoegd en een paar bugs opgelost worden:

  • Opname van 1000 afbeeldingen met een iPhone 3GS en 500 met een iPhone 3G
  • exporteer de stopmotion animatie als Quicktime video (3 formaten, klein, medium en groot) in je iPhone bibliotheek
  • na een inkomend gesprek gaat de stopmotion opname door
  • fullscreen weergave van animatie
  • verstuur je animatie als Quicktime video of animated gif per e-mail
  • instellen van het formaat voor het versturen van animaties per mail

iMotion is te koop in de App Store voor € 0,79 en is geoptimaliseerd voor de iPhone 3GS maar werkt ook op de iPhone 3G vanaf firmware versie 3.1

Meer informatie over iMotion.

Hieronder voorbeelden ter inspiratie. Voor het beste resultaat gebruik je een vast camera standpunt en beweeg je de iPhone zo min mogelijk. Als je voorwerpen wil laten bewegen kies dan een goede uitsnede zodat je zeker weet dat de voorwerpen die later de stop motion of time-lapse vormen goed in het beeldkader passen.