Hier ist das Erste Deutsche Fernsehen mit der Tagesschau iPad app

Tagesschau is het Duitse journaal van de ARD-omroepen dat wordt uitgezonden op Das Erste. Het programma begint al tientallen jaren lang met een klok, een gongslag en een voice-over die spreekt: “Hier ist das Erste Deutsche Fernsehen mit der Tagesschau.” De nieuwslezers van Tagesschau gebruiken in de uitzending van acht uur geen autocue maar lezen het nieuws voor van papier. Dit doet men om de geloofwaardigheid van het nieuws extra te benadrukken.

Tagesschau wordt veelal beschouwd als zeer degelijk en is nu ook te zien op je iPad en iPhone.  Via de Tagesschau app  is het acht uur journaal te zien, Tagesschau in 110 seconden, Nachtmagazin, een week overzicht, Bericht aus Berlin met actueel politiek nieuws en naast video is er ook te luisteren naar de uitzendingen via speciale MP3 links en natuurlijk het actuele weer. Via de applicatie kan je nieuwsberichten eenvoudig een blijk van waardering geven en als je zelf ooit getuige van nieuws bent kan je via de applicatie foto’s uploaden naar de ARD redactie.

Precies een jaar geleden lanceerde de Duitse omroep nog een Web App voor de iPhone die bij toeval was ontdekt door een lezer van Netzpolitik.org Dezelfde content is nu te zien via deze universele app. Simpel en eenvoudig in gebruik zonder toeters en bellen. De lancering van de Tagesschau applicatie duurde even omdat de media experts van CDU, SPD en FDP tegen de komst waren van een door de overheid gefinancierde applicatie. Dit zou de markt verstoren van betaalde nieuws apps in Duitsland. Aangezien de content van de ARD app al gefinancierd is via de omroepbijdrage mag de gratis applicatie nu alsnog verschijnen.

Voor iedereen die het nieuws van onze Oosterburen volgt is deze app een aanrader maar ook als je in eerste instantie niet geïnteresseerd bent in de Duitse kijk op het nieuws dan is het toch de moeite waard om deze gratis app te downloaden.