Het verhaal achter de achtergrondafbeelding in iOS 8

De onderstaande foto van de melkweg is door Apple gebruikt als wallpaper voor iOS 8 en te zien op de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. De foto is gemaakt door Espen Haagensen uit Noorwegen en hij was niet op de hoogte dat Apple zijn foto zou gebruiken als wallpaper voor de iPhone 6 en de 6 Plus. Pas tijdens de introductie van de nieuwe iPhones ontdekte hij dat zijn foto op miljoen iPhones te zien zou zijn.
pica
Linksboven zie je de originele foto van Espen Haagensen en rechts de wallpaper van iOS 8. Na de release van van de iPhone 6 belde een collega hem met de vraag of hij op de hoogte was dat Apple zijn foto gebruikte tijdens de lancering van de iPhone 6 en de 6 Plus. Toen hij via de livestream op zijn Mac de iPhone 6 keynote zag bleek dat zijn foto overal opdook tijdens de presentatie van Tim Cook. De dagen die daarop volgden zorgden voor een enorme aandacht van de media voor zijn foto en de rest van zijn werk.

Espen Haagensen werkt als IT-medewerker bij een Noorse bank en fotografie is een hobby. Tijdens zijn vakanties en trips maakt hij veel foto’s op grote hoogte die hij ook verkoopt via NTB/Scanpix. De berghut op de foto ligt op een bergtop in het Noorse Demmevass en is eigendom van de Noorse bergbeklimmers associatie. De berghut is voor iedereen toegankelijk en hij is daar geweest met een groep Noorse bergbeklimmers.
wall
De foto van de sterrenhemel is genomen op het moment dat de maan net verdwenen was. De foto is gemaakt met een Canon 5D Mark III en een 14-24 Nikon lens met een adapter. Voor de stabiliteit gebruikte hij een lichtgewicht Gitzo statief. De Nikon lens is volgens Espen de enige lens die in staat is om dit soort foto’s vast te leggen. De foto is nauwelijks bewerkt, alleen de kleurtemperatuur en de helderheid van de sterren zijn iets aangepast. Meer van zijn werk kan je hier aanschouwen.