Het nut van iPhone apps op de iPad

Tijdens de iPad keynote van vorige week liet Steve Jobs zien dat je alle iPhone applicaties ook op de iPad kan gebruiken. Dat klinkt mooi maar de beeldresolutie van een iPhone applicatie is 320×480 pixels en de resolutie van de iPad is 1024×768 pixels. Dat ziet er bij een spel als Bejeweled nog wel acceptabel uit:

Maar voor de meeste iPhone applicaties met een resolutie van 320×480 pixels is de iPad schermresolutie veel te groot en moeten de ontwikkelaars van de applicaties iets nieuws bedenken. Een Twitter applicatie als Tweetdeck of Tweetie zal moeten worden aangepast. Het ziet er anders uit als een twitter applicatie voor bejaarden op de iPad.

Pliep.nl geeft als voorbeeld dat NU.nl, Hyves, Trein, Belstatus, Facebook, Tweetie, WebWereld, MacWereld, Kookjij, Flitspalen op de nominatie staan om ook de status van 65+ App te krijgen als ze niet worden aangepast. Simpelweg omdat ze zijn ontworpen voor weergave op een iPhone. Op een iPad gebruik je waarschijnlijk ook geen Facebook applicatie meer, maar ga je direct naar de website van Facebook.

Video is ook een ander verhaal. De iPhone streams die nu worden aangeboden zijn niet geschikt voor de iPad. Wil je een hogere resolutie van een stream zien op de iPad via een normale website dan gaat dat waarschijnlijk niet lukken omdat veel aanbieders van live streams nog steeds Microsoft Silverlight gebruiken of Flash. Als je een live stream bekijkt op een iPad die geschikt is voor de iPhone dan zal dat er ongeveer zo uit zien:

Voor uitgevers en andere media is er komende tijd genoeg te doen. De kranten applicaties voor de iPhone zijn vrijwel nutteloos en moeten worden aangepast. Het aanbieden van video zal in een hogere resolutie moeten en dan ook via HTML5 Quicktime video. Software ontwikkelaars hebben nog twee maanden de tijd om een iPad applicatie te ontwikkelen en dan natuurlijk niet een vergroting van een bestaande iPhone applicatie met een betere resolutie maar iets geheel nieuws met meer functionaliteit en dan komt het vast wel goed met de iPad.