Het geklungel van de Europese Unie over standaardisering van opladers is na 7 jaar bijna opgelost

Mocht je, je afvragen waarom veel mensen geen vertrouwen meer hebben in de Europese Unie dan hebben wij hier op stekker niveau een aardig voorbeeld. Het duurde in de EU maar liefst 7 jaar om overeenstemming te bereiken over de standaardisering van opladers voor mobiele telefoons.

In 2009 tekenden tien fabrikanten van mobiele telefoons, waaronder Apple met de Europese Commissie een overeenkomst over de standaardisering van opladers voor mobiele telefoons. Ze waren overeengekomen dat mobiele telefoons allemaal zouden worden voorzien van een micro-usb aansluiting en deze zou in 2011 op de markt komen.

Daarna bleef het lange tijd stil waarop MobileMac in november 2012 aan VVD-Europarlementariër Manders vroeg hoe het nu zat met de universele oplader, hij was ook diegene die de discussie in 2009 aanzwengelde. Zijn politiek assistent liet ons destijds weten dat Manders een schriftelijke vraag hierover zou stellen aan de Europese Commissie maar daarna hebben we nooit meer wat vernomen van Manders of zijn politiek assistent.

Vorig jaar stemde een handelscommissie van het Europees Parlement ineens vóór de invoering van de  universele opladers. Blijkbaar lag het plan al sinds 2009 op tafel en duurde het maar liefst 5 jaar totdat de Duitse rapporteur Barbara Weiler ook een einde wilde maken aan de oplaadkabel-chaos. Volgens Weiler was het hoog tijd voor een universele oplader voor alle smartphones en tablets.

Gisteren stemde het Europees Parlement dan eindelijk voor het wetsvoorstel dat o.a. smartphone en tablet-fabrikanten verplicht om vanaf 2017 een universele lader bij hun producten te leveren. Het zal vermoedelijk gaan om een bijgeleverde connector waarmee je met een iPhone oplader ook een Android kan opladen en andersom.

Je kan overigens nu ook al met een iPhone of iPad oplader een Android, BlackBerry, GoPro etc, etc opladen met een Micro-USB kabeltje. Het idee stamt nog uit het Nokia oplader tijdperk wat we inmiddels tot de digitale oertijd kunnen rekenen dus inmiddels is het probleem al achterhaald.

oplader

De Europese Commissie kan ook nog besluiten dat het universele stekkergedoe inmiddels achterhaald is en het gisteren aangenomen wetsvoorstel verwerpen. Bij het Europees Parlement verwachten ze dat niet, maar gezien de lange voorgeschiedenis kunnen ze het ook niet uitsluiten.