Het Centraal Boekhuis gaat de virtuele boekenkast voor de iPad vullen

De Nederlandse iBookstore voor de iPad is nog steeds vrijwel leeg. Veel Nederlandse iPad gebruikers zullen de virtuele boekenplank niet echt gevuld hebben met gedigitaliseerde boeken omdat er geen aanbod is. Daar gaat verandering in komen want vorige week maakte het Centraal Boekhuis bekend dat het een contract heeft gesloten met Apple om ebooks van Nederlandse uitgevers te verkopen via de iBookstore.

Uitgevers kunnen via het Centraal Boekhuis hun ebooks gaan aanbieden via de iBooks-applicatie voor iPhone en iPad. Daarvoor hoeven ze zich niet speciaal aan te melden, want het loopt via een addendum op de bestaande eBoekhuis-contracten van uitgevers. De dienst zal nog deze maand ingaan. De ebooks zijn eerst beschikbaar in de landen waar Apple de deuren van de virtuele boekwinkel al heeft geopend. Als er voldoende aanbod is gaat Apple de deuren van de Nederlandse afdeling van de iBookstore openen.

Door de inbreng van het Centraal Boekenhuis is de kans groot dat er op korte termijn Nederlandse iBooks te koop zijn via de iBooks applicatie voor de iPhone en de iPad. Uitgevers moeten zelf ook een actieve rol spelen en aangeven of een ebook ook beschikbaar moet zijn in de iBookstore.

De vraag is of het aanbieden van ebooks voor uitgevers wel interessant genoeg is want in de Verenigde Staten en Canada waar de iBookstore al enige tijd boeken verkoopt blijkt dat de virtuele boeken vaak duurder zijn dan de gedrukte versies.