Greenpeace: Apple is groenste producent van computer en consumenten electronica

In oktober 2007 bleek uit onderzoek uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoekslaboratorium in Engeland, dat de antenne van de eerste generatie iPhone broomhoudende vlamvertragers bevat. In de headset van de iPhone zat ook PVC met ftalaten. De broomhoudende stoffen en ftalaten zijn moeilijk afbreekbaar, hopen zich op in het milieu en zijn vaak hormoonverstorend. Na klachten zegde Apple aan Greenpeace toe dat ze schonere iPhones zou gaan produceren. In 2008 bracht Greenpeace nog een persbericht naar buiten dat Apple dit wederom niet gedaan zou hebben. In de iPhone 3G zaten wederom giftige stoffen. Deze conclusie was voorbarig want op dat moment was de iPhone 3G nog niet eens gelanceerd.

greenpeace

In de afgelopen jaren heeft Apple hard gewerkt om schonere en vooral groene producten te produceren. Zo zijn de Macbooks beter te recyclen, bevatten ze veel minder giftige stoffen en gebruiken ze minder energie. Vandaag beloonde Greenpeace Apple met het predikaat de groenste producent van computer en consumenten electronica.

green

Op de lijst die Greenpeace sinds 1996 publiceert staan de grootste eletronica producenten ter wereld. Hoe meer bedrijven het gebruik van schadelijke stoffen in hardware terug dringen hoe hoger de notering in de lijst. De grote gouden sterren geven aan dat de producten vrij zijn van de meest schadelijke stoffen. Kleinere sterren geven aan dat er nog wel schadelijke stoffen in de hardware zit. Grijze sterren staan bij de producenten die nog hardware produceren met schadelijke stoffen voor het milieu. Een streepje staat voor een product wat de fabrikant niet maakt. Dat klopt niet helemaal want Nokia maakt wel notebooks en Acer maakt wel mobiele telefoons.

Bron: 9to5Mac