Gratis internet vanuit de ruimte klinkt als science fiction maar is dichterbij dan je denkt: OUTERNET

Terwijl de Europese Commissie zich nog druk maakt over de roamingkosten van Europeanen zijn anderen inmiddels al bezig met het volgende level van internet: OUTERNET. Het idee uit New York is ambitieus maar blijkbaar toch eenvoudig te realiseren. Het is WiFi vanuit de ruimte zodat elke persoon op aarde overal gratis internettoegang heeft. Het plan is afkomstig van het Media Development Investment Fund (MDIF) onder de werknaam Outernet. Doel is om in 2015 al honderden mini satellieten in een baan om de aarde te lanceren die wereldwijd gratis internettoegang moeten realiseren. Aardige bijkomstigheid is dat ze in landen zoals China en Noord Korea dan ook ineens ongecensureerde internettoegang krijgen.

outernet

De satellieten maken gebruik van datacasting technologie die data kan versturen via radiogolven. Op de aarde staan grondstations die de data van mini satellieten (cubesats) ontvangen. Via een User Datagram Protocol (UDP) multitasking netwerk verstuurd Outernet de gratis WiFi naar de gebruikers. Het idee is dat je net als met klassieke televisie een WiFi signaal ontvangt en door de kanalen die nu websites zijn kan zappen.

Telecomproviders zijn inmiddels ook op de hoogte van het project en doen er alles aan om het tegen te houden. Als alles goed gaat gaat het Outernet team binnenkort bij NASA op de koffie om te vragen of ze de cubesats kunnen testen in het International Space Station. Als dat goed gaat is de kans groot dat de cubesats in juni 2015 in een baan om de aarde komen te hangen. MDIF hoopt dat ze het komende jaar tientallen miljoenen aan donaties kan werven om het project te realiseren om wereldwijd gratis internet aan te bieden.

Het Outernet team claimt dat slechts 60% van de wereldbevolking toegang heeft tot internet. Veel ontwikkelingslanden zijn niet in staat om een infrastructuur te realiseren die internettoegang kan bieden.

outernet