Gratis internet bestaat niet VVD is voor de App belasting

Terwijl minister Maxime Verhagen van Economische Zaken het voorstel van Bruno Braakhuis van GroenLinks om de App belasting af te schaffen aan het onderzoeken is komt coalitiepartner VVD vandaag met een heel ander voorstel. Verhagen liet onlangs weten dat hij de Telecomwet wil aanpassen zodat telecomproviders in Nederland geen extra geld mogen vragen voor het gebruik van apps op smartphones zoals de iPhone en dat hij op verzoek van de Tweede Kamer de Telecomwet gaat aanpassen:

Het gaat er niet om providers het onmogelijk te maken om geld te vragen voor diensten die ze moeten verlenen, maar als providers geld gaan vragen voor het gebruik van een specifieke App dan gaat dat te ver.

De VVD in de Tweede Kamer vindt dat er géén verbod moet komen op de App belasting van telecomproviders voor het gebruik van internetdiensten op mobiele telefoons. VVD-Kamerlid Afke Schaart komt vandaag met een tegenvoorstel:

Prijsdifferentiatie moet mogelijk zijn. Je moet gewoon betalen voor wat je gebruikt. Zo blijft internet betaalbaar. Wij geloven dat de consument het meest gebaat is bij vrije marktwerking. Gratis internet bestaat helemaal niet.

Partijgenoot en Eurocommissaris Neelie Kroes liet afgelopen week weten dat zij tegen de App belasting is. Kroes is tegen het blokkeren of beperken van mobiele internetdiensten zoals VoIP maar telecomproviders mogen bepaalde diensten die veel bandbreedte gebruiken wel blokkeren of beperken. Het beperken van dataverkeer via het mobiele netwerk is niet verboden volgens de Europese regelgeving. De Europese Commissie heeft Berec, een overkoepelend orgaan van toezichthouders gevraagd om te kijken in hoeverre providers diensten kunnen en mogen blokkeren. Als het onderzoek klaar is komen er nieuwe richtlijnen of een wetsvoorstel om afknijppraktijken van providers binnen de perken te houden. Het resultaat van het onderzoek komt pas eind dit jaar beschikbaar.